Coassistenten MCL gaan bij patiënten thuis coronatests afnemen

Het MCL gaat vanaf maandag 20 april 2020 specifieke patiënten thuis bezoeken om een coronatest af te nemen. Elke dag gaat een coassistent van het MCL met een auto de provincie in om de tests af te nemen.


Dit bericht is afkomstig van de website van het MCL .

Het gaat hierbij om patiënten die een mogelijk verhoogd risico op coronadragerschap hebben, terwijl ze in het MCL een behandeling moeten ondergaan die niet uitgesteld kan worden. Een coassistent gaat bij de patiënten vooraf thuis onderzoeksmateriaal afnemen.

Het onderzoek bestaat uit een keel- en neusswab, waarbij met een soort wattenstaafje materiaal uit de keel en neus wordt afgenomen. Het materiaal wordt onderzocht bij laboratorium Izore; de uitslag is na ongeveer een halve dag bekend.

Bezoeken bij toerbeurt

Een groepje van zes coassistenten voert bij toerbeurt de onderzoeken uit; elke dag een andere coassistent. De coassistent wordt voorzien van alle nodige persoonlijke beschermingsmiddelen en testmateriaal.

Ioana Antonescu, coassistent: ,,Aangezien onze bezigheden in het Medisch Centrum Leeuwarden in het kader van de studie geneeskunde (opleiding tot basisarts) op dit moment stil liggen zitten veel coassistenten op dit moment thuis. In het hele land worden coassistenten in deze periode op allerlei manieren ingezet in de gezondheidszorg, zo ook in het Medisch Centrum Leeuwarden. Zo zijn we ook al werkzaam als ondersteuning van de artsen op de COVID-afdelingen en vanaf nu worden we dus ook ingezet om bij hoogrisicopatiënten thuis de coronatests af te nemen.

Als coassistenten zijn we blij dat we op deze manier kunnen ondersteunen. Het is voor de patiënt én het MCL plezierig dat dit onderzoek vooraf al wordt uitgevoerd. Als de patiënt daadwerkelijk in het ziekenhuis komt weten we meteen al of er rekening moet worden gehouden met isolatiemaatregelen.”

Auto beschikbaar gesteld

Het MCL krijgt in deze coronaperiode veel hulp uit de gehele samenleving. De auto waarmee de coassistenten de patiënten gaan opzoeken wordt voor de duur van de coronacrisis kosteloos beschikbaar gesteld door Friesland Lease BV in Drachten.

Het MCL is een opleidingsziekenhuis en behoort tot de STZ-ziekenhuizen (Samenwerkende Topklinische opleidingsziekenhuizen). Met de MCL Academie als uitvalsbasis zijn in de Friese ziekenhuizen jaarlijks driehonderd coassistenten werkzaam.

Een coassistent is een student geneeskunde in de laatste fase van zijn of haar studie, die praktijkervaring opdoet om later als zelfstandig arts te functioneren. In het Medisch Centrum Leeuwarden zijn zowel 5e als 6e jaars coassistenten te vinden. Zij volgen allemaal de 6-jarige opleiding tot basisarts aan de Rijks Universiteit Groningen en lopen hun coschappen in het MCL in het kader van het opdoen van praktijkervaring als toekomstig artsen.