Zwolse Lotte van Beek toch ook ,,een beetje Fries'' (+video)

Gewest Fryslan kijkt naar 'Friezin' Lotte van Beek.

Trainers, ploeggenoten en supporters van Gewest Fryslân keken maandag gezamenlijk naar de 1500 meter van Lotte van Beek, de schaatsster uit Zwolle die met trots het Friese pak draagt.

Gespannen blikken in de businessclub van Thialf. Op het grote scherm verschijnt schaatsster Lotte van Beek (26) aan de start van de 1500 meter schaatsen voor vrouwen op de Olympische Spelen in Pyeongchang. Na wat aanmoedigingen en geklap volgt de stilte. Niemand wil ook maar een seconde missen van de rit van de Zwolse schaatsster.

Bijzonder

Vanwaar al die aandacht voor een sporter die niet uit Friesland komt? Bauke Jonkman van KNSB-Gewest Fryslân heeft het antwoord. Zo vaak komt het namelijk niet voor dat een schaatsster van het Friese gewest een goede kans maakt op een medaille. Dat ze ook nog gecoacht wordt door de Friese schaatstrainer Henk Hospes maakt het extra bijzonder.

,,Lotte is net Frysk, mar hat der sels foar keazen om har oan te sluten by it Gewest Fryslân. Dat is in hele eare foar ús, mar ek foar de junioaren mei wa’t sij traint. Sij is in foarbyld foar in hiel soad sporters.”

'Ze vindt het ook mooi om het Friese pak te dragen;

Met haar nuchtere kijk op het leven en de sport past Van Beek volgens Jonkman bovendien goed in het team van gewest Fryslân. Dat vindt ook Arjen Wolters, trainer van Gewest Fryslân. Maar of we haar een Friezin mogen noemen? ,,Dat vind ik heel moeilijk”, aldus Wolters. ,,In het eerste appje dat we van haar kregen, vertelde ze wel dat ze Omrop Fryslân kon ontvangen op haar televisie in Korea. En ze vindt het ook mooi om het Friese pak te dragen. In die zin is ze toch een beetje Fries.”

Van Beek zet uiteindelijk een verdienstelijke tijd neer van 1.55,27. Eén honderdste tekort voor het brons, dat naar de volbloed Friezin Marrit Leenstra uit Wyckel ging. Die schaatst echter niet voor het Friese gewest, maar voor de Italiaanse ploeg van Maurizio Marchetto.

De uitslag geeft de leden van Gewest Fryslân na afloop van de 1500 meter een ongemakkelijk gevoel van blijdschap en teleurstelling. ,,It is dochs krekt net”, zegt Jonkman na afloop van de race. ,,In hûnderdste is wol hiel soer. Ireen Wüst rydt in fantastyske race en it is Marrit Leenstra ek fan herte gund. Mar foar Lotte en it gewest is it spitich.”

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement