Een week na de promotie naar de eredivisie vierde SC Cambuur weer een groot feest. De kampioensschaal ging mee in de bus naar Leeuwarden. ,,Hier ging het de afgelopen twee seizoenen om.’’

Met een speciaal busje had Henk de Jong een enorme fles champagne naar Alkmaar laten brengen. Cadeautje van een sponsor. Die moest toch maar mee, ook al wist de trainer dat zijn ploeg ook bij winst afhankelijk was van het resultaat van De Graafschap. Even voor half twaalf knalde gisteravond de kurk eraf.

De champagne die uit de fles vloeide, stond symbool voor de emoties die loskwamen bij de coach, zijn staf en vooral de spelers. ,,Ik ben super trots’’, zei de Drachtster ogenschijnlijk rustig. Hij wist net op tijd te ontkomen aan de champagnedouche. ,,Ik ben rustig, maar trots. Kampioen worden went nooit hoor.’’

Lange reis ten einde

In Alkmaar kwam voor Cambuur een einde aan een lange reis die 800 dagen geleden begon in Wijdewormer, het trainingscomplex van AZ. Daar verloor Cambuur destijds van het Alkmaarse beloftenteam en kwam het besef bij de club dat het roer om moest.

Cambuur moest weer die trotse club worden. Henk de Jong en Sandor van der Heide keerden terug. Zij moesten de club net als in 2013 naar de eredivisie leiden. Een vrijwel compleet nieuwe selectie kwam naar Leeuwarden.

De reis kende vandaag precies een jaar geleden een onverwachte tussenstop. Met een pennenstreek ontnam KNVB-directeur Eric Gudde tot verbijstering van heel Leeuwarden Cambuur de promotie. Anderhalve maand na de laatste wedstrijd van het seizoen tegen Jong AZ werd de competitie ongeldig verklaard.

,,Het was een klap die alleen wij en De Graafschap kunnen bevatten’’, zei Calvin Mac-Intosch. Ook die club greep naast de al bijna zekere promotie naar de eredivisie. ,,Ik hoop eigenlijk dat zij het ook halen.’’ Maar eerst was hij blij dat de Doetinchemmers gelijkspeelden tegen Almere City, waardoor de eigen winst op Jong AZ genoeg was voor de titel.

Na twintig minuten lagen de Alkmaarse beloften al op de rug. Na een eigen doelpunt en treffers van Robert Mühren en Issa Kallon stond er 0-3 op het scorebord. Erik Schouten maakte er kort voor rust nog 0-4 van.

Typische kampioenswedstrijd

Dat Cambuur er na de rust een potje van maakte, was begrijpelijk. ,,Ik heb op een gegeven moment de stand bij De Graafschap maar over het veld geroepen’’, zei De Jong. Hij hoopte dat het zijn mannen zou wakker schudden. ,,Het was een typische kampioenswedstrijd. We schoten ze er bijna zelf in.’’ Verder dan 2-4 kwam Jong AZ echter niet.

Meteen na het laatste fluitsignaal vierde Cambuur het tweede feest in een dikke week. De eigen speaker Rein de Vries feliciteerde zijn club van achter de stadionmicrofoon, de klanken van ’t Woanskip’ van Anneke Douma en ‘Genot’ van Ricky schalden in Alkmaar door de speakers. Even ademde alles in het AZ-stadion Cambuur.

Speciale kampioensshirtjes, -sjaals en -vlaggen hingen om de schouders van de spelers. Cambuur-icoon Jan Bruin overhandigde de schaal, terwijl KNVB-baas Gudde van een afstandje toekeek. Ook hij zal blij zijn dat Cambuur alsnog promoveert. ,,Hier ging het om’’, zei Mac-Intosch. ,,We hebben geschiedenis geschreven. Het wordt vanavond een gekkenhuis.’’

Het was een loodzware weg, verklapte de centrale verdediger. Het seizoen duurde voor het gevoel twee jaar. Zo dacht ook Henk de Jong erover. Na 64 wedstrijden (29 in het vorige seizoen en 35 in het lopende) was de kampioensschaal eindelijk voor Henk de Jong en zijn mannen. ,,Nu valt er echt wat van me af’’, zei de trainer. ,,Twee jaar en dan eindigt het met dit. Dit is het ultieme.’’

‘We maken er zelf een feestje van’

Het was ook een surrealistische gewaarwording. In het lege AZ-stadion konden spelers en begeleiders het feest alleen met elkaar vieren. ,,Heel apart’’, vond De Jong. ,,Maar we maken er zelf wel een feestje van.’’ Terwijl De Jong zijn verhaal deed, klonk er voortdurend gezang vanuit de kleedkamer.

Verzadigd is de selectie nog allerminst. Er zijn nog doelpuntenrecords die verbroken moeten worden en de vierde periode wil Cambuur ook winnen. De ploeg wil alles wat ze vorig seizoen werd ontnomen.

En er wacht de selectie op 1 mei een helikoptervlucht boven de stad die dan ongetwijfeld geel en blauw zal kleuren. Zonder Mac-Intosch trouwens. Hij heeft het niet zo staan op helikopters. ,,Ik ga zwaaien vanaf de grond.’’ Hij zal er niet minder om feestvieren. ,,Dit pakken ze ons niet meer af. Het was een onbeschrijflijke weg.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
Cambuur
Promotie Cambuur
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct