Zonderland na val kansloos voor goud

Epke Zonderland kan zijn titel aan de rekstok bij de Olympische Spelen niet prolongeren. De Fries ging dinsdag bij zijn tweede vluchtelement naar de grond. De voor hem in actie gekomen Duitser Fabian Hambüchen had al een score van 15,766 neergezet. Zonderland, die wel zijn oefening afmaakte, kwam niet verder dan 14,033.

De Fries won vier jaar geleden goud op de Spelen van Londen. Daarna werd hij twee keer wereldkampioen, maar sinds het voorjaar van 2015 kreeg Zonderland te maken met fysieke tegenslag. Dat ging door tot aan Rio zelf. De laatste kwetsuur, enkele gekneusde vingers aan zijn rechterhand, hield hem van optredens op brug en voltige. Aan de rekstok zou hij er geen last van hebben, maar een uur voor de finale volgde nieuwe tegenslag met een val tijdens de laatste training.

Zonderland werd met zijn oefening in Londen met de historische combinatie van drie vluchtelementen een icoon in de Nederlandse sport. In 43 seconden had hij de wereld verbaasd met ook nog een perfecte landing. De jaren erna paste hij zijn oefening iets aan met twee combinaties van twee vluchtelementen. Met een net iets lagere D-score - de moeilijkheidsgraad - maar met minder kans op aftrek voor de uitvoering. Het leverde hem wereldtitels op in Antwerpen (2013) en Nanning (2014), maar daarna begon het gesukkel met blessures.

Op de WK van 2015 in Glasgow ging zijn oefening de mist in, waardoor Zonderland rechtstreekse plaatsing voor Rio 2016 misliep. Via het kwalificatietoernooi in april, waar hij acceptabel maar nog niet uitzonderlijk presteerde, plaatste Nederland zich als team voor de Spelen. De lijdensweg, met ook nog een operatie aan chronisch ontstoken bijholtes, leek ten einde. Maar de gekneusde vingers waren natuurlijk niet bevorderlijk in de opbouw naar titelprolongatie.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement