Voetbalvaders en -zonen in Ternaard. Staand vanaf links: Pieter Prins, Klaas Germ van der Weg, Rienk Sijens, Hendrikus Hoekstra, Jan de Beer, Jan-Yde van der Kooi, Tjeard van der Veen. Gehurkt vanaf links: Jan Pieter Prins, Simon van der Weg, Anne-Rienk Sijens, Roel Hoekstra, trainer Gerlof Kootstra, Jitze de Beer, Remko van der Kooi, Jacob van der Veen.

Zo vaders, zo zonen in Ternaard

Voetbalvaders en -zonen in Ternaard. Staand vanaf links: Pieter Prins, Klaas Germ van der Weg, Rienk Sijens, Hendrikus Hoekstra, Jan de Beer, Jan-Yde van der Kooi, Tjeard van der Veen. Gehurkt vanaf links: Jan Pieter Prins, Simon van der Weg, Anne-Rienk Sijens, Roel Hoekstra, trainer Gerlof Kootstra, Jitze de Beer, Remko van der Kooi, Jacob van der Veen. FOTO HENK JAN DIJKS

Na een lange zwerftocht langs de Friese voetbalvelden is Gerlof Kootstra als trainer terug bij Ternaard, waar hij na 25 jaar verrassend veel bekenden tegenkomt.

Nadat hij in 1991 als trainer kampioen was geworden met Ternaard, begon Kootstra aan een tocht door Friesland. Die voerde hem onder andere langs clubs als Blauw Wit ‘34, Anjum, Balk, Opende en De Lauwers (Warfstermolen).

Trainer van twee generaties

Dit seizoen keerde hij terug op het oude nest, waar Kootstra dacht dat de tijd had stilgestaan. Hij zag liefst zeven spelers van wie hij de vaders had getraind tijdens het kampioensjaar. ,,De appel valt hier niet ver van de boom.”

,,Het is, denk ik, niet eerder voorgekomen dat een trainer twee generaties van zeven families onder zijn hoede heeft. Dat vind ik heel mooi”, aldus de inwoner van Buitenpost. ,,Je gaat automatisch vergelijken wie op zijn vader lijkt en op welke manier.”

Kootstra, gisteren 58 jaar geworden, lacht. ,,Ik wisselde onlangs Roel Hoekstra en hij liep toen met dezelfde frisse tegenzin naar de zijlijn als zijn vader Hendrikus destijds. Vroeger, toen Hendrikus speelde, zat Roel in de buggy langs de lijn. Nu is hij een grote kerel.”

De jonge Hoekstra vindt Kootstra een trainer met een losse werkwijze. ,,Zijn aanpak is relaxed. Tijdens de warming-up moeten we zelf bepalen wat we doen. Je kent je eigen lichaam het best. ‘Wat goed voor jou is, is goed voor mij’, zegt de trainer dan.”

Daar herkent Hoekstra senior zich niet in. ,,In onze tijd was Gerlof meer een schoolmeester. Hij was toen net zo oud als de spelers, dan heb je weleens dat de trainer wil laten zien dat hij de baas is. Dat leidde soms tot wat tegengeluid binnen de selectie, maar had nooit conflicten tot gevolg. Gerlof is door de jaren heen veranderd.”

De trainer kan dit bevestigen. ,,Je kiest per groep een methode die daarbij past. Ik kan ze nu niet op de huid zitten, dat werkt niet. Ik laat ze het zelf ontdekken. Ik had destijds net mijn eerste graad voor leraar gehaald. Misschien dat ik daarom wat streng was”, zegt Kootstra lachend.

Voetbalhumor

Het trainen van twee generaties maakt de verschillen duidelijk. Kootstra denkt ook aan ‘voetbalhumor’. ,,Vroeger stonden de auto’s nooit op slot. Ik kwam een keer bij mijn auto en toen lag er een mud aardappelen in de kofferbak.” De dader lag uiteraard op het kerkhof. Kootstra heeft zo wel zijn vermoedens. ,,Ik denk toenmalig rechtsback Piet van der Kooi. Zijn vader was aardappelboer en hij vond dat ik zijn aardappelen maar eens moest proeven.” Kootstra denkt niet dat het te maken had met het wel of niet opstellen van Piet. ,,Het was zeker geen wraakactie.”

Vragen wie de beste van de Hoekstra’s is, levert discussie op. ,,Ik”, zegt senior. Zijn zoon vertelt dan over de periode dat ze even samen speelden in het derde elftal. Hij was toen vijftien. ,,Pa ging buitenom. Ik gaf de bal perfect, maar hij kon er niet bij.”

Heit Hoekstra denkt daar ietsjes anders over. ,,Die bal was niet op maat. Ik kon dat met mijn 37 jaar niet meer belopen.” Lachend: ,,Maar daar zullen we het waarschijnlijk nooit eens over worden.”

Over de doelstellingen van het huidige Ternaard is Kootstra terughoudend. Dit ondanks de 6-0 overwinning, zaterdag tegen Noordpool. Vijfdeklasser Ternaard heeft nu zes punten uit twee duels. Kootstra: ,,Eerst maar eens de wrange smaak van de degradatie van vorig seizoen wegspoelen.”

Dat wegspoelen gebeurt doorgaans na de wedstrijden, als vaders en zonen gezamenlijk een biertje drinken. Want de kampioensploeg van weleer houdt in Ternaard alles nog goed in de gaten.

Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct