Zo beleefden Cambuursupporters vrijdag de promotie van hun club: 'Ik werd helemaal gek thuis en zei tegen mijn vrouw: ik ga nu naar het stadion!'

Uitzinnige Cambuursupporters vieren feest bij het stadion. FOTO JACOB VAN ESSEN

,,Wij zijn Cambuur, Cambuur Leeuwarden!” Duizenden Cambuursupporters gingen vrijdagavond uit hun dak toen de spelers en trainer Henk de Jong zich lieten zien op het bordes van het stadion.

Dat zien viel overigens nogal tegen: de hoeveelheid vuurwerk en fakkels die werden afgestoken zorgden voor zoveel rook dat de spelers minutenlang onzichtbaar waren. Het was de vulkaan die uitbarstte, zoals Cambuur directeur Ard de Graaf vrijdag al in de Leeuwarder Courant voorspelde.

Zo druk als het in de loop van de avond werd, zo rustig was het bij het begin van de wedstrijd. Zo’n honderd mensen hielden zich op in de buurt van het stadion. De wedstrijd volgend op hun mobiel, buiten of zittend in een auto. ,,Het voelt een beetje stiekem zo”, zegt een Cambuurfan die met vier vrienden in de auto zit en luistert naar het radioverslag.

‘Ik werd helemaal gek thuis’

Voor Café Cambuur staat Henk Akkerman met Omrop Fryslân aan zijn oor. Vanaf zijn plek kan je precies door de hoofd- en zuidtribune heen kijken en vang je een glimp op van het veld. En van het scorebord dat na een half uur 1-1 als tussenstand aangeeft. ,,Ik zit me het hele jaar al op te vreten voor de televisie, je kan nergens heen. Ik werd helemaal gek thuis, en zei tegen mijn vrouw: ik ga nu naar het stadion!”

Het volgen van de wedstrijd buiten het stadion blijkt niet zo eenvoudig. De radioverbinding via internet, de apps waarop de wedstrijd te zien is en de mensen die in de woningen aan de Insulindestraat kijken: ze lopen niet synchroon. Terwijl de bal volgens de telefoon van Akkerman nog halverwege het veld is, blijkt er op de televisie in de woning achter hem weer gescoord te zijn. 2-1!

‘Eindelijk een feessie’

Hoe langer de wedstrijd duurt, hoe drukker het wordt rond het stadion. Vijfhonderd mensen, duizend mensen: het aantal supporters blijft toenemen. Corona? Afstand houden? Het lijkt allemaal even geen rol te spelen. ,,Eindelijk een feessie”, verzucht een vrouw.

De 3-1 valt. De 4-1. Het gezang zwelt aan, de hoeveelheid vuurwerk die wordt afgestoken is vergelijkbaar met oud en nieuw. ,,Prachtig, ik ben uit Amsterdam gekomen om dit mee te maken”, vertelt Jan Sytze Mosselaar. Voordat hij naar Amsterdam verhuisde zat hij altijd op de tribune bij Cambuur. ,,Na vorig jaar had ik niet verwacht dat Cambuur het weer zou flikken! En ze doen het!”

Na het eindsignaal verzamelen de fans zich voor de hoofdingang, totdat de selectie iets na tienen op het bordes verschijnt. Een vader met zijn twee kinderen bekijkt het van een afstandje: ,,Corona is niet weg’’. Toch moest en zou hij even naar het stadion. ,,Normaal zit ik altijd in vak 9, ik hoop zo dat we binnenkort weer naar het stadion kunnen.”

Camera’s en drone

Gedurende de wedstrijd was er amper politie te zien rond het stadion. Wel hingen er veel camera’s en vloog er een drone. De coronamaat-regelen werden niet gehandhaafd. Of dat een bewuste keuze was, wilde woordvoerder Erik Krikke van de gemeente Leeuwarden niet zeggen.

,,Het is fantastisch dat Cambuur zo goed als zeker promoveert, geweldig. Het is vanwege de coronapandemie natuurlijk niet de bedoeling dat er een groep mensen bij elkaar komt. Wat positief is, is dat heel veel mensen de promotie thuis hebben gevierd. De mensen bij het stadion gingen na verloop van tijd al snel weer naar huis”, aldus Krikke.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
Promotie Cambuur
Cambuur