Zilver voor Bergsma op de 10 kilometer, Kramer naast podium

Jorrit Bergsma heeft de zilveren medaille veroverd op de 10 kilometer bij de Winterspelen in Pyeongchang. Sven Kramer eindigde na een dramatische rit naast het podium.

Het goud ging naar de Canadees Ted-Jan Bloemen (12.39,77). Bergsma finishte in 12.41,99. Dat leverde de inwoner van Aldeboarn zilver op. Het brons ging verrassend naar de Italiaan Nicola Tumolero.

Kramer had zinnen gezet op 10 kilometer

De datum van de 10 kilometer in Zuid-Korea stond al langer omcirkeld in de agenda van Kramer. Dit was de enige afstand die nog ontbrak op de indrukwekkende erelijst van Kramer. In 2010 ging het in Vancouver helemaal fout toen Kramer door coach Gerard Kempers de verkeerde baan werd ingestuurd. Vier jaar later in Sotsji weerhield Jorrit Bergsma met een Olympisch record Kramer van het goud.

Donderdag in Zuid-Korea moest het dan gebeuren. Kramer startte in de laatste rit en kon zich daardoor focussen op de tijden van Bergsma en Bloemen. Zij hadden de lat hoog gelegd.

Het zat er geen moment in. Kramer reed een ontluisterende rit en finishte in 13.01,02. Dat was slechts goed voor de zesde tijd. Daarmee was het sprookje van winst op de 10 kilometer in een klap voorbij.

Bergsma rijdt sterk

Dit seizoen wilde het lang niet vlotten met Jorrit Bergsma. De inwoner van Aldeboarn schaatste een aantal dramatische wereldbekers en eindigde in Calgary zelfs als laatste. Daarna krabbelde Bergsma langzaam op in de aanloop naar de het kwalificatietoernooi in Thialf. Hij kwalificeerde zich niet voor de 5000 meter maar dat lukte hem uiteindelijk wel voor de 10 kilometer. In de aanloop naar deze afstand in Gangneung oogde Bergsma steeds fitter en ontspannener.

Bergsma bleek op tijd bij de les en met nog zeven ronden te gaan dook hij per ronde onder de 30. Dat bleef hij doen tot de eindstreep . Bergsma finishte in 12.41,91.

Bloemen pakt de gouden medaille

Ted-Jan Bloemen was de lachende derde. De debutant op de Spelen reed een vlakke rit, verslapte geen moment en reed, zo bleek na de rit van Kramer, onbedreigd naar de gouden medaille.

Bloemen was donderdag op het ijs in Zuid-Korea de derde kanshebber op goud. De Canadees (geboren in Leiderdorp) telde in Nederland lang niet mee maar is onder trainer Bart Schouten uitgegroeid tot internationale kanshebber op de lange afstand. Sinds 2015 heeft hij bovendien het wereldrecord (12.36,30) in handen. Dat stond bijna acht jaar op naam van Kramer. In december 2017 snoepte hij Kramer ook het wereldrecord op de 5 kilometer af (6.01,86).

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement