SC Heerenveen maakt zich op voor de wedstrijd van het jaar, morgen met de halve finale van de KNVB-beker tegen Ajax. Zeven keer eerder bereikte de club de laatste vier van het toernooi, met wisselend succes.

30 maart 1993
SC Heerenveen-FC Den Bosch 2-1

Het seizoen 1992-1993 is zonder twijfel een van de meest memorabele uit de clubgeschiedenis van SC Heerenveen. Na het ontslag van Fritz Korbach in oktober wordt Foppe de Haan trainer. Heerenveen is eerste divisionist, maar maakt landelijk naam in het bekertoernooi. ,,Sinderjend”, is volgens De Haan de kwartfinale, waarin zijn ploeg met 2-1 te sterk is voor het PSV van Romario en Gerald Vanenburg.

In de halve finale wacht opnieuw een club uit Brabant. FC Den Bosch, dan nog eredivisionist, komt naar het Abe Lenstra-stadion. Waar de sfeer bij Den Bosch in aanloop naar het duel ronduit negatief is, zit Heerenveen op een wolk van euforie.

loading

Toch is Den Bosch voor Heerenveen een taaie tegenstander. Na de eerste helft is de stand 0-1. De Haan is woedend in de rust. De donderspeech mist zijn uitwerking niet: Erik Tammer en Marco Roelofsen schieten Heerenveen naar de finale, waarin Ajax met 6-2 te sterk is. Veel meer dan de wedstrijd, beklijft het beeld van 25.000 Heerenveen-supporters die met de bus naar Rotterdam reizen. De Haan: ,,Foar it earst sûnt jierren wie de finale yn de Kuip wer in geweldich spektakel. Dy deis hawwe wy de bekerfinale nij libben ynblaasd.”

22 maart 1995
SC Heerenveen-Feyenoord 0-1

Ed de Goey verwacht eind maart 1995 zijn eerste kind. Maar wat als de weeën van zijn vrouw iets eerder waren begonnen, waardoor hij de bekerwedstrijd in het Abe Lenstra-stadion moest overslaan? Grote kans dat Heerenveen zich dan, ten koste van Feyenoord, voor de finale had geplaatst.

Een gepassioneerd Heerenveen legt de Rotterdammers het vuur na aan de schenen, maar loopt zich stuk op de fenomenaal keepende De Goey. Het duel stevent af op een verlenging, tot Regi Blinker vlak voor tijd anders beslist: 0-1. ,,Tsja, sa is it ljibben…”, doet Foppe de Haan een dappere poging tot relativering. Veel helpt het niet: de teleurstelling bij Heerenveen is enorm.

17 april 1997
SC Heerenveen-Helmond Sport 5-0

Nederland houdt steeds meer rekening met Heerenveen, dat inmiddels in de subtop van de eredivisie voetbalt. Een nieuwe halve finale past feilloos in dat beeld. Na de winst op Feyenoord in de kwartfinale (2-1) wordt de rode loper uitgerold richting de Kuip. Helmond Sport, de verrassing van het toernooi, komt immers op bezoek.

loading

Een echte wedstrijd wordt het nooit. Bij rust staat Heerenveen al op een 4-0 voorsprong, uiteindelijk stokt de teller op 5-0. ,,En no gjin wy nei de Kuip”, zegt Foppe de Haan strijdbaar. ,,De earste kear gjin wy der hinne om de klup en it fuotbal te promoten. No gjin wy der hinne om te winne.” Heerenveen verliest de eindstrijd echter met 4-2 van Roda JC.

7 mei 1998
Ajax-SC Heerenveen 3-0

Een paar weken voor de bekerkraker tegen Ajax moet Heerenveen voor de competitie naar Amsterdam. Het wordt liefst 7-2 voor Ajax, dat zich een dag later door puntenverlies van PSV tot landskampioen kroont. Zo groot is het verschil niet in de halve finale: Ajax is met 3-0 te sterk voor de ploeg van Foppe de Haan. ,,Wy mochten hjir net stride”, beklaagt de trainer zich na afloop over de arbitrage, die in zijn ogen teveel op de hand van Ajax was.

Heerenveen plaatst zich uiteindelijk wel voor Europees voetbal. Omdat zowel Ajax als PSV zich kwalificeert voor de Champions League, wordt een mini-bekerfinale tussen de verliezend halvefinalisten georganiseerd. Heerenveen verslaat daarin FC Twente met 3-1, door doelpunten van Ruud van Nistelrooij, Max Houttuin en Radoslav Samardzic. ,,Dit is wer in stapke fierder foarút”, constateert voorzitter Riemer van der Velde tevreden, kijkend naar de duizenden fans die de spelers bij terugkeer in Heerenveen verwelkomen.

11 april 2001
SC Heerenveen-PSV 1-3

Mooi materiaal voor een voetbalquiz: wanneer was Heerenveen, naast dit seizoen, in de kwartfinale van het bekertoernooi met 4-3 te sterk voor Feyenoord? Na het spektakelstuk tegen de Rotterdammers wacht PSV in de halve finale. De verwachtingen zijn hooggespannen bij de ploeg van Foppe de Haan, die lange tijd in de competitie maar niet uit de verf komt. PSV is echter op alle fronten beter: 1-3. Met twee doelpunten is Ruud van Nistelrooij de grote man.

loading

Na afloop gaat het in het Abe Lenstra-stadion slechts kort over de bekerwedstrijd. Op dezelfde dag vindt namelijk een ramp plaats in een Zuid-Afrikaans stadion, waarbij tientallen voetbalsupporters het leven laten.

22 april 2009
FC Volendam-SC Heerenveen 0-2.

Heerenveen is huizenhoog favoriet tegen FC Volendam. Toch zijn Trond Sollied en de spelers beducht voor de ploeg die in de derde bekerronde Ajax uitschakelde. Continu hamert Sollied op focus bij zijn mannen. De Noorse coach ziet tevreden hoe zijn ploeg slaagt in die opdracht. Viktor Elm maakt in de openingsfase de 0-1, vlak voor tijd zorgt Danijel Pranjic voor de beslissing. ,,Nu we die finale bereikt hebben, gaan we die cup ook pakken”, is de Kroaat euforisch. Het blijken profetische woorden. Nadat de finale tegen FC Twente na reguliere speeltijd in 2-2 is geëindigd, neemt Heerenveen de strafschoppen beter. De eerste prijs in de clubhistorie is binnen.

loading

21 maart 2012

SC Heerenveen-PSV 1-3.

De treinen en bussen die 18.000 supporters van SC Heerenveen naar de Kuip moeten brengen zijn al volgeboekt. Een groot scherm naast het Abe Lenstra-stadion, waar duizenden thuisblijvers de finale konden volgen, is eveneens geregeld. Heerenveen moet alleen nog ‘even’ PSV verslaan in de halve finale. Dat lukt niet. Kansen krijgt de ploeg van Ron Jans genoeg, Viktor Elm scoort na een halfuur de verdiende gelijkmaker, maar meteen na rust slaat PSV tweemaal toe: 1-3.


In KOKO Radio, de voetbalpodcast van de Leeuwarder Courant en Sport Noord, bespreken LC-verslaggevers Johan Stobbe, Peter van der Meeren en Sander de Vries met presentator Renze Lolkema de ontwikkelingen bij SC Cambuur en SC Heerenveen, zowel op het veld als daarbuiten. Beluister de podcast hieronder.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
SC Heerenveen
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct