De viervoudig wereldkampioen Marit Bouwmeester snakt na ruim zes maanden naar wedstrijden. Vandaag (donderdag) mag ze weer los, in de Kieler Woche.

De uit Warten afkomstige zeilster maakte net voor de uitbraak van het coronavirus opnieuw duidelijk dat ze in de Laser Radial-klasse nog geen enkele tegenspraak duldt. De 32-jarige Bouwmeester, de olympisch kampioene van Rio de Janeiro, voer eind februari op het WK in Australië overtuigend naar goud. De vierde wereldtitel paste perfect in het rijtje, want ook in 2011, 2014 en 2017 was de door haar broer Roelof gecoachte stuurvrouw de sterkste van het mondiale Radial-circuit.

Vervolgens gooide het virus alles in de war. Een hard gelag, ook voor Bouwmeester, die inmiddels al was geplaatst voor de Spelen van Tokio. De zeilers konden na de eerste versoepeling van de coronaprotocollen al snel weer het water op, maar een regatta varen was er niet bij. Zelfs voor een ‘trainingsbeest’ als Bouwmeester, die elke oefening op de Noordzee bij Scheveningen beschouwt als een wedstrijd, was dat zwaar te verteren.

‘Supertof om weer te racen’

Vanaf vandaag gaat het weer om de punten. Na vorige week met honderden zeilers in niet-olympische klassen te hebben ‘proefgedraaid’ (Paul Dijkstra uit Uitwellingerga voer naar zilver in de Musto Skiff), is de Duitse organisatie klaar voor het volgende grote evenement op de Oostzee. Bouwmeester is ze er dankbaar voor. ,,Het is echt supertof dat we na het WK weer kunnen racen.’’

Haar eigen kracht kent ze inmiddels wel. Bouwmeester is vanaf vandaag vooral nieuwsgierig hoe haar buitenlandse rivales uit de wedstrijdloze zes maanden zijn gekomen. ,,Wij hebben flink doorgetraind op de Noordzee, maar maandenlang zie je gewoon niet wat je concurrenten doen. Ik ben benieuwd.”

De kwaliteiten van haar Nederlandse tegenstandsters kent Bouwmeester onderhand als geen ander. De nationale Radial-top werkt sinds ruim een jaar samen en dat wierp tijdens het WK vruchten af. Maxime Jonker won de zilveren medaille, Daphne van der Vaart eindigde als zevende en de uit Akkrum afkomstige Mirthe Akkerman werd tiende.

'We willen vooral ritme opdoen en kijken waar we staan in voorbereiding op het EK'

De 22-jarige Akkerman (in 2016 wereldkampioen bij de junioren, na twee jaar eerder het EK te hebben gewonnen) gaat ook van start in Kiel. .,,Mirthe is echt heel goed’’, zei Bouwmeester eerder in deze krant. ,,De nieuwe Marit? Nee. Ik vind het niet eerlijk voor de meiden om te vergelijken.’’ Coach Roelof Bouwmeester: ,,Ze zijn volledig complementair aan elkaar. Ik zie het niveau per week stijgen, maar zie ook verbeterpunten. Maar als we zo doorgaan, krijgen we vier Nederlandse zeilsters die strijden om drie medailles.’’

Wellicht dat dit al het geval is in Kiel, waar tot en met zondag elf races staan gepland. ,,Maar door alle regels is het allemaal wel apart’’, weet Marit Bouwmeester.

‘Wel wat gewend’

,,We zijn als zeilers wel wat gewend, maar neem de aanloop naar deze Woche. Voor zo’n serie ben je vaak al dagen van tevoren op het water, maar nu waren we pas vanaf vandaag (gisteren, red.) welkom in Kiel. Je leert nog flexibeler te zijn. We willen vooral ritme opdoen en kijken waar we staan in voorbereiding op het EK.” Dat Europees kampioenschap wordt van 6 tot en met 13 oktober gehouden in het Poolse Gdansk.

In de Kieler Woche voor olympische klassen is Willem Wiersema van Frisia Grou een van de 105 Laser-zeilers. In de 29-er komen de koppels Robbert Huisman-Gijs Zuidema, Mees Beerda-Frank Boer en Marlies Schouten-Maud Lodewijk van de KWS (Sneek) uit in een veld van 99 boten.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct