Kristian Feenstra gaat in de mangel bij Balksters Hette Pieter Wink en Wybren Altenburg.

Zeerobben trekt lijn door

Kristian Feenstra gaat in de mangel bij Balksters Hette Pieter Wink en Wybren Altenburg. FOTO SIMON BLEEKER

Na jaren snakken, debuteerde Zeerobben zaterdag eindelijk in de eerste klasse. Het werd meteen een feestje in Harlingen.

Keer op keer strandde Zeerobben de voorbije jaren in het zicht van de haven. Maar eindelijk was het dan zover, de zo vurig gewenste eerste wedstrijd in de eerste klasse sinds 2007. ,,Al twee jaar zitten we er heel dicht bij, maar lukte het steeds net niet’’, zegt voorzitter Johannes Woudstra van de Harlinger club. ,,Via de nacompetitie konden we de stap maar niet zetten. Dan is het extra mooi dat de derde poging wel raak is en ook nog kampioen wordt.’’ Vorig seizoen vierde Zeerobben het kampioenschap in de tweede klasse.

Zonnige tijden

Het debuut op een niveau hoger werd onder een lekker zonnetje afgewerkt. Misschien stond dat wel symbool voor zonnige tijden die voor Zeerobben zijn aangebroken. Wat betreft de doelstelling voor dit seizoen was Woudstra realistisch. ,,Handhaving, dat is het belangrijkste doel in principe.” Dat Zeerobben meteen de eerste thuiswedstrijd tegen Balk omzette in een overwinning was mooi meegenomen.

De ploeg van trainer Arjen Postma maakte in het vorige seizoen furore met het goede spel. In de tweede klasse was de ploeg een ware doelpuntenmachine. De spits die daarvoor grotendeels verantwoordelijk was, Abdul Boundati, moest zaterdag door een blessure de seizoensouverture aan zich voorbij laten gaan. ,,Dat maakt niet uit’’, legt Postma uit. ,,We doen het met de jongens die we hebben. Vandaag stond Yander Zandberg in de spits. Hij is overgekomen van Flevo Boys. Omdat hij in Leeuwarden ging studeren, wilde hij wel bij ons komen voetballen.”

,,Het debuut was prima, maar voetballend hebben we nog niet laten zien wat we kunnen''

De trainer is een stuk ambitieuzer dan het bestuur van Zeerobben. Postma mikt op het linker rijtje. ,,De tegenstand is nu wel een stuk groter. Ik weet niet of het lag aan de plankenkoorts, maar we speelden het eerste halfuur wat nerveus. De jongens denken soms te makkelijk. Maar voetballend kunnen we denk ik richting dat linker rijtje gaan. Het tempo moet dan wel omhoog en je moet de fysieke strijd vermijden.”

Hoger niveau

Kristian Feenstra was zaterdag de regisseur van de groenhemden tegen Balk. Al was het voor hem op een hoger niveau ook aanpoten. ,,Het debuut was prima, maar voetballend hebben we nog niet laten zien wat we kunnen. We hebben dat wel gecompenseerd met de nodige strijd.” De middenvelder sluit zich aan bij zijn trainer als de doelstelling van Zeerobben ter sprake komt. ,,Het linker rijtje zou mooi zijn, maar dat moeten we eerst even afwachten.”

De wedstrijd tegen Balk, dat het altijd moeilijk heeft op het Harlinger kunstgras, kwam vooral na rust los. De ruimtes werden groter en daar profiteerde vooral Zeerobben van. De snelle 1-0 na rust van Higor da Silva was terecht, maar werd door Balk ook vrij vlot weer rechtgezet met een doelpunt van Wybren Altenburg. De thuisploeg herpakte zich en spits Zandberg zetten Zeerobben nog voordat er een uur spelen was verstreken weer op voorsprong. Ondanks de vele kansen viel de beslissing niet en werd het op het eind nog even spannend. Maar de punten bleven in Harlingen, waar het seizoen begon zoals het vorige eindigde: met een feestje.

Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct