Jesper Hospes is blij dat hij weer tussen de internationale top rijdt. EIGEN FOTO

World Cup is een familie-uitje voor Jesper Hospes

Jesper Hospes is blij dat hij weer tussen de internationale top rijdt. EIGEN FOTO

Zijn vader is zijn coach, zijn vriendin teamgenoot en een ander ploegmaatje is ook zijn pupil. Jesper Hospes heeft het druk bij de World Cup in Polen.

In het hotel in Tomaszów Mazowiecki, waar vrijdag de derde wereldbeker schaatsen van het seizoen begint, is Gijs Esders zijn kamergenoot. Jesper Hospes zegt het op besliste toon.

De Heerenvener is in Polen neergestreken om eindelijk weer eens een internationale wedstrijd te schaatsen en niet om de familiebanden aan te halen. Dus slaapt hij niet bij zijn vriendin Janine Smit op de kamer. En ’s nachts sluipt hij ook niet stiekem naar haar toe. Die tijd is voorbij.

Jesper Hospes lacht. Dertig is hij inmiddels. Hij is een ervaren rot in de schaatswereld. En ook is hij al tien jaar samen met zijn vriendin. ,,Der binne hjir genôch kleffies lâns de baan”, zegt hij. ,,Wy witte wol dat dat net sa by ús past.” Geen continue kusjes of hand in hand aan de rand van de baan.

Nederlands pak

Nee, Jesper Hospes slaapt deze dagen gewoon bij een teamgenoot, zoals het hoort. Ook niet bij zijn vader Henk, die zijn coach is bij het Friese gewest. ,,De coaches diele ek in keamer”, zegt de specialist op de 500 meter. Maar hij is toch zelf ook al deels coach?

Hij assisteert Wouter van der Ploeg als juniorencoach bij het gewest. Hospes’ zijn pupil Femke Beuling doet ook mee aan de World Cup. ,,Fansels ha ik wol belangstelling foar har”, zegt hij. ,,Ik jou wol wat advizen en tips, mar dat doch ik mei myn freondinne.”

'Sprinter heeft het Nederlandse schaatspak te lang niet aangehad'

Coach, zoon, vriend, maar Jesper Hospes is deze dagen in eerste plaats schaatser. Eindelijk mag hij weer eens het pak van Nederland aantrekken. Dat is lang geleden. Te lang. ,,Yn 2015 ried ik ’t WK yn Thialf en dêrnei ha ik allinnich yn 2016 noch yn Stavanger riden.”

Fysieke ongemakken, maar ook de keuzeheren van schaatsbond KNSB verhinderden een volgend optreden. Vorig seizoen dacht Hospes recht te hebben op de World Cups in Salt Lake City en Erfurt en ook als reserve naar het EK in Kolomna te mogen. Telkens werden andere rijders gekozen. ,,Dêrom sei ik earder dizze wike ek datst altyd earst mar ris oanwiisd wurde moatst.”

Andere benadering

Door de afzegging van de Jumbo-rijders Kjeld Nuis en Jan Smeekens, die kozen voor een trainingskamp in Collalbo, kwam Hospes als logische vervanger in beeld. Deze keer was het wel raak. Eerder deze week reisde hij af naar Tomaszów Mazowiecki, een nieuwe plek op de schaatskalender. ,,Ik ha te min op reis west de lêste jierren.”

Zijn benadering van het schaatsen is veranderd. Jesper Hospes is losser geworden, maakt zich minder druk om randzaken. En doet andere dingen. Deze zomer stapte hij aan boord als bemanningslid van het Heerenveense skûtsje van zijn vriend Sytze Brouwer.

De oogkleppen zijn een beetje afgezakt. ,,Ik ryd noch hieltyd omdat ik it sa leuk fyn. Minsken freegje wolris, soest net stopje en training jaan wolle? Mar ik bin gewoan noch net klear.”

Hospes voelt nog altijd dat er meer in zijn lichaam zit dan dat hij laat zien. Op belangrijke wedstrijden tenminste. Dan gaat het nog te vaak niet naar wens.

Revanche

Na een prima voorseizoen, waarin hij alle toppers wel een keer versloeg, rekende Hospes er bij het kwalificatietoernooi stiekem op zich rechtstreeks te plaatsen voor de eerste World Cups. Met een rode pen had hij de wedstrijd in zijn agenda geschreven. ,,Mar doe ried ik in baggerrace.”

Boos en zonder wereldbekertickets verliet hij Thialf.

Hij aast op revanche. De volgende met rood omcirkelde dag is vrijdag 28 december. Op het NK afstanden staat die dag de 500 meter gepland. Daar wil hij vlammen.

,,Dizze wedstryd yn Poalen is in moaie opmaat. Wer efkes lekker ride mei de toppers en it gefoel hawwe datst derby hearst. Hjirnei ha ik trije wiken om my optimaal te preparearjen op it NK.”

Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct