Witte trui voor onfortuinlijke Yates in Tour

Na lang overleg heeft de wedstrijdjury in de Tour de France besloten de tijdsverschillen die vrijdag ontstonden door het instorten van de kilometerboog niet mee te tellen. Het slachtoffer van het opzienbarende incident, Adam Yates, profiteerde daar het meeste van. De 23-jarige Brit schoof op naar de tweede plaats in het algemeen klassement en nam bovendien de leiding in het jongerenklassement. Dat betekent dat hij zaterdag mag starten in de witte trui.

Yates reed voor de groep met de klassementsrenners uit toen de boog die markeert dat het nog 1 kilometer tot de finish is, inzakte. Volgens de organisatie van de Tour werd dat veroorzaakt door een toeschouwer die per ongeluk de stekker van de opblaasbare kilometerboog eruit had getrokken. Yates ging door de inzakkende boog onderuit en liep verwondingen op aan zijn kin en schouder.

,,Ik had in de afdaling van de Col d'Aspin de aanval gekozen en nam risico's om tijd te winnen. Toen ik onder de boog doorreed, viel die ineens op me'', zei Yates, die door een ploeggenoot naar de finish werd geduwd. ,,Ik heb weer wat nieuwe sneeën in mijn kin voor de collectie, maar verder ben ik in orde.''

De organisatie van de Tour besloot de tijden die werden gemeten op 3 kilometer van de finish aan te houden. Dat had de nodige gevolgen voor het klassement. Yates schoof op naar de tweede plek, op 5.50 van geletruidrager Greg Van Avermaet. Hij nam bovendien het wit over van Julian Alaphilippe, de Fransman die in Lac de Payolle nog was gehuldigd als leider in het jongerenklassement. Het verschil tussen de twee bedraagt precies één seconde.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement