Wisselend weer voor wielrenners tijdens Giro d'Italia

Wisselend weer voor wielrenners tijdens Giro d'Italia ANP

Vanaf zaterdag rijdt het wielerpeloton drie weken door Italië voor de Giro d’Italia. De wielrenners doorkruisen het noorden en midden van Italië, waarbij de Apennijnen, de Dolomieten en de Alpen worden aangedaan. Het weer kan volgens Weer.nl een belangrijke rol spelen in het verloop van sommige etappes.

Na de start in Turijn zaterdag rijden de renners door het noordelijke binnenland schuin naar onderen, richting de oostkust van Italië. Gedurende de eerste week staan er redelijk wat vlakke etappes op het programma. De renners krijgen dan wel te maken met vervelend weer. Er trekt een storing van west naar oost over Italië met bewolking en fikse buien. Daar zouden de renners tijdens de vierde etappe, van Piacenza naar Sestola, mee te kampen kunnen krijgen. Tijdens de regen waait er dan een stevige wind uit het zuiden en wordt het niet veel warmer dan 14 graden. De eerste echte bergetappe wordt donderdag verreden. Verwacht wordt dat het weer dan beter is.

In de tweede week koerst het peloton door de Apennijnen naar het noorden. Er staan twee echte bergetappes op het programma. De eerste gaat op 22 mei van Citadella naar Monte Zoncolan met een zeer steile slotklim. De rit van zondag 25 mei naar Cortina d'Ampezzo gaat over de Passo Pordoi en de Passo Giau. Maar dan zijn de renners al in het noordoosten van Italië aangekomen.

Wisselende omstandigheden

De Apennijnen staan in Italië bekend vanwege hun mooie, groene berghellingen. Het is een gebied waar gemakkelijk buien ontstaan. Tijdens de tweede week van de Giro lijkt dat ook te gebeuren. Het levert waarschijnlijk wisselende beelden op met lange zonnige stukken, maar dan ineens ook meer bewolking en even een flinke bui. De temperaturen kunnen dagelijks oplopen tot ongeveer 25 graden. Tijdens de bergetappe, waarmee de tweede week wordt afgesloten, kan het op de aankomsttop nog behoorlijk koud zijn. Ook die dag is de kans op een paar buien in de bergen behoorlijk groot.

De slotweek van de Giro is meteen ook de zwaarste. Er staan na de rustdag meerdere etappes door de Dolomieten op het programma, waarvan drie bergetappes. In het Middellandse Zeegebied wordt het weer eind mei steeds stabieler. Maar voor het noorden van Italië, en dan met name de regio tegen de bergen aan waar veel van de laatste etappes zich afspelen, geldt dat mogelijk nog niet. Als het daar wat warmer wordt, en dat ligt in de lijn van de verwachtingen, kunnen daar gemakkelijk onweersbuien ontstaan.

Smelt de sneeuw?

Verder is het de vraag in hoeverre de sneeuw van de hoogste toppen is verdwenen, als de renners door de bergen komen. Ook in de Alpen is het voorjaar koud geweest. Vooral in de hogere delen moet nog veel sneeuw smelten. Daar is nog wel even tijd voor nodig.

De Giro eindigt in de omgeving van Milaan, met twee bergetappes, waarvan er een deels over Zwitsers grondgebied gaat. Op de slotdag wordt een vlakke rit verreden met finish in Milaan.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport