Willem II verslaat Ajax in ArenA

Ajax tekende zaterdagavond in de derde speelronde van de eredivisie voor een bedenkelijke primeur. Nooit eerder verloren de Amsterdammers thuis van Willem II. In de 41e ontmoeting tussen beide clubs was het zover. Ondanks een stormloop in de tweede helft lukte het de Amsterdamse ploeg niet de stug verdedigende Tilburgers op de knieën te krijgen: 1-2.

Die verrassende nederlaag kwam als een mokerslag aan in de ArenA, waar het de voorbije dagen al rumoerig was wegens het op handen zijnde vertrek van eerste doelman Jasper Cillessen naar Barcelona. Bovendien wacht Ajax komende week de return van de play-offs voor de Champions League. De onrust rond de goalie deed trainer Peter Bosz besluiten Cillessen buiten de ploeg te houden voor het duel met de (tot zaterdagavond) hekkensluiter in de eredivisie. De jonge Kameroener André Onana was zijn vervanger.

Ajax begon heel voortvarend. De droomstart voor de Amsterdammers, die aanvoerder Davy Klaassen al na 24 seconden een voorzet van Anwar El Ghazi binnen zagen koppen (1-0), kreeg echter geen waardig vervolg. Ajax hing wat lui achterover na deze voorsprong, en het spel werd met de minuut slordiger. Willem II slaagde erin die nonchalance tot twee keer toe af te straffen. Eerst mocht aanvaller Bruno Andrade de bal afleggen op de instormende Erik Falkenburg, die snoeihard raak knalde (1-1).

Succes

Amper twee minuten later hing Ajax beduusd in de touwen, toen de Spaanse aanwinst van de Tilburgers, Fran Sol, succes had (1-2). Het was veelzeggend dat rechtsachter Joël Veltman pas in blessuretijd van de eerste helft weer dicht bij de gelijkmaker kwam. Zijn afstandsschot ging een paar decimeter naast.

Ook in het tweede bedrijf viel Ajax ronduit tegen. De veelvoudig landskampioen kwam weliswaar tot een stormloop, maar miste simpelweg het vernuft en de koelbloedigheid. Willem II hield eigenlijk redelijk simpel stand.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement