Wie worden de Friese sporters van 2015?

Woensdagavond vanaf 20:00 uur is het dan zover: het Sportgala Fryslân. Wie worden de Friese sporters van 2015? En wie volgt Epke Zonderland op als sportman van het jaar?

In verschillende categorieën worden woensdagavond prijzen uitgedeeld. De uitreiking is te volgen via Omrop Fryslân en een livestream.

Sportman

Grasbaanracer Jannick de Jong werd Nederlands, Europees en wereldkampioen in zijn sport. De coureur uit Gorredijk misstaat niet in het rijtje met schaatser Jorrit Bergsma (wereldtitel 10 km) uit Aldeboarn en shorttracker Sjinkie Knegt (Europees en wereldkampioen) uit Bantega. Knegt is de favoriet voor de Pim Mulier 2015, de trofee die vernoemd is naar de beroemde Friese sportpionier van wie vorig jaar de 150ste geboortedag werd gevierd.

Sportvrouw

Voor de categorie Friese sportvrouw van het jaar nomineerde de vakjury zeilster Marit Bouwmeester (Warten), turnster Sanne Wevers (Heerenveen) en schaatsster Ireen Wüst (Heerenveen). Vanwege het winnen van de Europese allroundtitel dingt Wüst mee. Ze werd tweede op het WK allround en verdiende zilver op het WK afstanden op de 1500 en 3000 meter. Bouwmeester werd net geen wereldkampioene in de Laser Radial (ze won WK-zilver), maar zegevierdewel in de prestigieuze Delta Lloyd Regatta in Medemblik. Ook was het zilver voor haar in het World Cup-eindklassement. Wevers veroverde op het WK zilver op het onderdeel balk en won op de Europese Spelen brons op brug.

Talent

Judoka Natascha Ausma uit Lippenhuizen won vorig jaar onder meer de bronzen medaille op het WK junioren.

Ook zwemster Marrit Steenbergen uit Oosterwolde werd genomineerd. Zij veroverde onder andere goud en diverse zilveren medailles op de Europese Spelen.

Sanne Vermeer uit Stiens (judoka) werd in 2015 even verrassend als overtuigend wereldkampioene in de klasse -63 kg onder de 18 jaar.

Sportploeg

De turnsters van bondscoach Gerben Wiersma uit Grou komen in aanmerking. Het team, van wie er vier in Heerenveen wonen (Lieke Wevers, Sanne Wevers, Lisa Top en Céline van Gerner) won brons op de Europese Spelen en plaatste zich bovendien voor de Olympische Spelen van deze zomer in Rio de Janeiro.

Ook de schaatsachtervolgingsploeg mannen is genomineerd vanwege de wereldtitel.

Vanzelfsprekend werden ook de volleybalsters van VC Sneek genomineerd. Zij werden in 2015 landskampioen, pakten de Super Cup en bereikten de bekerfinale.

Gehandicapte sporter

Amazone Rixt van der Horst uit Grou is vanwege haar twee Europese titels paradressuur (de individuele test en kür) genomineerd voor de titel Gehandicapte Sporter van het Jaar.

Baanwielrenster Alyda Norbruis uit Ureterp maakt ook kans op de uitverkiezing vanwege haar drie wereldtitels (500 meter tijdrit, 3000m achtervolging en scratch).

Voorts maakt zwemmer Olivier van de Voort uit Elsloo kans. Dit vanwege zijn wereldrecord op de 200 meter rugslag en zijn Europese record op de 200 meter wisselslag.

Fryske sporten

Skûtsjeschipper Dirk Jan Reijenga zorgde er voor dat Joure voor het eerst in de 76-jarige geschiedenis het SKS-klassement won.

Manon Scheepstra won de Froulju’s PC, het puntenklassement en met haar dorpsgenoten uit Mantgum de Jonge Fammepartij.

Taeke Triemstra maakte deel uit van het team dat de PC won, hij stond bovenaan in het puntenklassenment en werd derde op het NK.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement