Wie wint de Berenloop op Terschelling?

Meer dan 6600 lopers zijn dit weekend op Terschelling te vinden voor de jaarlijkse Berenloop. De kortere afstanden waren zaterdag. Vandaag (zondag) staan de halve en hele marathon op het programma. Wie zijn de favorieten?

Riekele Kobes uit Heerenveen won vorig jaar de hele marathon. Hij stopte dit jaar twee keer voortijdig met een marathon, maar is vastbesloten zijn titel te prolongeren.

De 31-jarige loper heeft geleerd uit het verleden. ,,Vroeger dacht ik een marathon te kunnen volbrengen op water en bananen. Nu ben ik bezig met sportvoeding, zowel thuis als onderweg'', zegt Kobes in gesprek met sportverslaggever Peter van der Meeren. ,,Ik ben nog steeds bezig te ervaren wat het beste bij me past. Ik weet inmiddels dat ik met vezels moet uitkijken. Daar raken mijn maag en darmen overstuur van.''

Kobes kan tijdens de marathon concurrentie verwachten van onder meer Jan Stuursma en Roelof Oostra uit Mantgum.

Ylona Kruis uit Heeg werd al drie keer tweede bij de vrouwen. Ze is erop gebrand bij haar zesde deelname te winnen, al stort haar wereld niet direct in als ze verliest. ,,Ik geniet telkens weer van het parcours en voel me bevoorrecht dat ik hier mag lopen.''

Schokker

Hinke Schokker uit Eastermar gold bij de vrouwen vooraf als één van de favorieten, maar zij heeft onlangs een spierscheuring in haar linkerbovenbeen opgelopen en ziet zichzelf niet als kandidaat voor het podium. Het is voor Schokker de eerste keer dat ze meedoet aan de Berenloop. ,,Kollega's op it wurk seine dat it hiel moai is en de sfear is der ek altyd goed. Yn de natuer rinne fyn ik ek machtich.''

Halve marathon

Jessica Oosterloo uit Appelscha, die al meerdere keren won, is een grote kanshebber bij de halve marathon. Jacolien Ruizendaal staat ook aan de start. Zij won vorig jaar nog de marathon.

Oud-Bolswarder Erik Negerman won de halve zeven (!) keer en moet dit jaar Erwin Akkerman, Barry Bronsema, Olfert Molenhuis en Paul Geertsma weten af te schudden. Jan Venhuizen, aangesloten bij AV Lionitas in Leeuwarden en afkomstig uit Appingedam, doet ook mee aan de 21,1 kilometer.

Het is de 22ste editie van het evenement. Geen reden voor poeha of andere bijzondere activiteiten. ,,Dat doen we wel bij de 25ste'', zegt organisatievoorzitter Dirk de Boer.  

Meefietsers 

De vrijwilligers van de Berenloop moeten dit jaar extra alert zijn op ‘meefietsers’: familie en vrienden van lopers die via de route fietsen en hun favoriet van dichtbij aanmoedigen.

Dat kan wel eens voor problemen zorgen bij vooral de halve marathon, waar duizenden aan meedoen. ,,We willen dat mensen niet te veel meefietsen’’, stelt De Boer. Daarom is er een speciaal fietsparcours gemaakt. ,,Voor de hele marathon is het geen probleem, omdat je dan een langgerekt deelnemersveld hebt. Bij de halve is het ten opzichte van de verkeersregelaars niet gewenst dat mensen zomaar rondrijden.’’

Via nieuwsbrieven worden enthousiaste fietsers erop gewezen dat ze moeten opletten en niet in de weg fietsen. ,,Als het uit de hand loopt, dan mag het gewoon niet meer. We willen het meer reguleren en zorgen dat anderen er geen last van hebben, dat kan ergerlijk zijn. Dat moet je niet willen.’’ De Boer zegt tegelijk dat hij niet denkt dat het zover gaat komen.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement