Waterstofperoxide oorzaak groen water

Een overdosis aan waterstofperoxide is de oorzaak van het groengekleurde water in de olympische bassins van het waterpolo en het schoonspringen. De organisatie van de Spelen in Rio kwam zaterdag met die verklaring.

Een aannnemer bleek 80 liter waterstofperoxide aan het water te hebben toegevoegd met de bedoeling de zwembaden te reinigen, maar die ondernemer was even vergeten dat het goedje niet werkt als er chloor in het water zit. Dan wordt juist het chloor geneutraliseerd en kunnen algen groeien, vertelde een van de directeuren van de organisatie.

,,We waren hierover niet ingelicht, laat staan geraadpleegd. Het is een fout van de aannemer, maar daarmee ook een fout van ons'', trok Gustavo Nascimento het boetekleed aan.

Het groene water was een nogal gênante vertoning, aangezien helder blauw water de standaard is bij waterpolo en schoonspringen. Sommige sporters kregen er ook jeuk van in de ogen. Nascimento kondigde aan dat het probleem zo snel mogelijk zal worden verholpen door al het badwater te vervangen.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement