Warm welkom voor sporters in atletendorp

De Nederlandse sporters hebben woensdag een warm welkom gekregen in het olympisch dorp. De welkomstceremonie, waarbij de Nederlandse vlag werd gehesen en het Wilhelmus gespeeld, werd omlijst door passionele muziek en dans. Maurits Hendriks reikte namens de Oranje-equipe een speciaal gefabriceerde vaas in de vorm van Nederland uit.

De Braziliaanse oud-basketbalster Janeth Arcain, in Rio aangesteld als burgemeester van het atletendorp, gaf de chef de mission van Oranje een beeldje. Een deel van de Nederlandse sporters was aanwezig bij de ceremonie, waarbij ook Kaapverdië, Macedonië, Nauru en Zambia officieel welkom werden geheten door de Braziliaanse organisatie. Onder anderen beide hockeyploegen, de ruiters, tennissers, enkele judoka's, tafeltennissters en roeiers genoten van het spektakel van dans en muziek.

,,Na alle gedane inspanningen komt jullie droom uit: jullie staan nu op de Spelen'', zei Arcain tegen de sporters. ,,Vanuit alle hoeken van de wereld zijn jullie hier naartoe gekomen. Wij houden van sport en zullen jullie alle steun geven die nodig is. Voor sporters uit 207 landen is ons dorp voor even hun thuis.''

Na de toespraak van Arcain, tweevoudig medaillewinnaar op de Spelen, werd de olympische vlag gehesen en vervolgens de vlaggen van de vijf aanwezige landen. De delegatieleiders zetten hun handtekening op een muur.

Onder begeleiding van dansers gingen de sporters terug naar hun appartementen. Een Kaapverdiaan stal de show met een breakdance-act. Steun vanuit het Nederlandse kamp bleef uit, hoewel judoka Henk Grol nog een poging deed door een begeleider naar voren te duwen. Die durfde het kunstje van de sporter uit Kaapverdië echter niet te herhalen.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement