Een nieuwe lokroep vanuit Barcelona werd Ronald Koeman te machtig. De bondscoach van Oranje tekent voor drie jaar bij de Catalaanse club, eerdere beloftes aan de KNVB ten spijt.  

Hij werd afgelopen weekeinde al heimelijk gefotografeerd op de luchthaven van Barcelona , met een lichtblauw mondkapje op. Een toepasselijk plaatje wel, want de realiteit rond corona bepaalde in belangrijke mate de keuze van Ronald Koeman voor FC Barcelona. Waar hij in januari nog resoluut bedankte voor de eer, hapte hij nu wél toe toen zijn droomclub aanklopte. Koeman tekent naar verwachting voor drie jaar in Camp Nou en neemt Alfred Schreuder mee als assistent.

Zijn plotselinge ommezwaai komt niet voort uit een veranderd sportief perspectief, of uit een aantrekkelijker aanbod, maar veel meer uit de sluimerende onzekerheid rond de coronacrisis. Koeman zat in de afgelopen negen maanden vrijwel uitsluitend thuis. Of het uitgestelde EK komende zomer alsnog gespeeld gaat worden, en in welke vorm, is nog maar zeer de vraag. Zelfs achter de aankomende interlands in september staan nog vraagtekens.

Die impasse was voor Koeman bepalend om nu wél ‘ja’ te zeggen tegen Barça. Dat maakte de verrassing in Zeist niet minder groot. De bondscoach van Oranje had in zijn tot 2022 lopende contract weliswaar een clausule opgenomen om weg te kunnen bij interesse van Barcelona, maar de KNVB werd gisterochtend wel degelijk overvallen door Koemans uitdrukkelijke vertrekwens.

De geboren Zaandammer had meerdere malen benadrukt Oranje trouw te zullen blijven, ten minste tot en met het EK. In Zeist ging eigenlijk niemand ervan uit dat Koeman die belofte zou breken, daarbij gesterkt door zijn resolute afzegging in januari, toen nog als mogelijke opvolger van de ontslagen Ernesto Valverde.

loading  

Maar nadat Barcelona-voorzitter Josep Bartomeu afgelopen weekeinde zijn gezicht móest redden na de historische afgang tegen Bayern München (2-8) en hij Koeman opnieuw belde, ging het snel.

De geruchten gingen het hele weekeinde al, vooral gevoed vanuit Spanje, maar pas gisteren drong het besluit van Koeman echt door in Zeist. Op het laatste moment zegde de bondscoach zijn geplande afspraken op de KNVB Campus af, terwijl zijn stafleden gisterochtend voor het eerst werden bijgepraat over de situatie. Later in de middag arriveerde een delegatie van FC Barcelona in Nederland om de deal af te ronden met de KNVB, zaakwaarnemer Rob Jansen en Koeman zelf.

'FC Barcelona is contractu­eel een miljoenen­be­drag aan de KNVB verschul­digd. Een schrale troost voor de bond'

Wat al snel helder was: FC Barcelona is contractueel een miljoenenbedrag aan de KNVB verschuldigd. Een schrale troost voor de bond, want Oranje was met Koeman een beloftevolle, nieuwe weg ingeslagen. Bovendien staat op 4 september al de eerstvolgende interland tegen Polen gepland, waardoor de bond ook op korte termijn zal moeten improviseren.

Het weerhield Koeman er niet van om nu alsnog voor zijn eigen toekomst te kiezen. De bondscoach kampte eerder deze zomer met hartproblemen en werd ook zelf getroffen door corona, maar zegt zich inmiddels topfit te voelen. Op 57-jarige leeftijd wil hij de kans op zijn droomjob in Camp Nou niet nog eens laten lopen. In Koemans beleving was het ‘nu of nooit’.

Dat FC Barcelona in een diepe sportieve, financiële en bestuurlijke crisis is beland, is daarbij blijkbaar geen onoverkomelijk obstakel voor Koeman. Hij is populair bij een wezenlijk deel van de aanhang - en heeft zodoende veel meer krediet dan zijn voorgangers Valverde en Sétien. Het besef dat de selectie grondig moet worden gerenoveerd, is na het afgelopen rampseizoen bovendien alomtegenwoordig in Barcelona. Ook de Nederlandse trainer zal moeten presteren, maar de verwachtingen zijn in beginsel wat minder hoog dan gebruikelijk.

Koeman zelf zal redeneren dat het sportief gezien onmogelijk minder kan gaan. Een gemakkelijke klus wordt het niet bepaald, maar de Nederlander durft het aan. Als coach van Feyenoord stapte hij in 2011 ook in bij een club in verval: daar kreeg Koeman het voor elkaar, en blies zijn trainersloopbaan daarmee nieuw leven in.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct