In Jong AZ treffen Mees Hoedemakers, Jamie Jacobs en Joris Kramer zaterdagmiddag hun oude ploeg. De drie gedijen prima bij SC Cambuur. Waardoor matcht het zo goed tussen Cambuur en AZ?

De connectie is duidelijk. De laatste seizoenen blijkt Jong AZ een kweekvijver voor SC Cambuur. Maar waarom passen spelers als Mees Hoedemakers, Jamie Jacobs en Joris Kramer zo goed in de ploeg van trainer Henk de Jong? Is het de persoonlijkheid, het karakter, de mentaliteit, de spelopvatting of een combinatie van dit alles? In elk geval klikt het.

De Cambuur-kant

,,Een match? Ja, dat zijn we wel”, zegt Cambuurs technisch manager Foeke Booy over zijn eigen club en die uit Alkmaar. ,,Maar een dependance van AZ zullen we niet worden.”

Booy zegt het met deels een knipoog, maar ook wel met een serieuze ondertoon. In het gesprek over de succesvolle ontwikkeling van voormalige AZ-talenten Hoedemakers, Jacobs en Kramer rijst al snel de vraag of Cambuur nog wel verder hoeft te kijken dan dat de Afsluitdijk lang is? Of beter gezegd: verder dan Alkmaar.

De Leeuwarders pikten in de zomer van 2019 in middenvelders Hoedemakers en Jacobs immers al twee talenten op die uitstekend pasten bij Cambuur. En voor verdediger Kramer geldt sinds zijn komst enkele maanden geleden hetzelfde.

,,Je moet echter altijd om je heen kijken, naar allerlei spelers bij allerlei clubs”, stelt Booy. ,,AZ heeft een topopleiding die behoort tot de beste van Nederland. Maar niet per se ieder talent van AZ past bij Cambuur, hoe goed de speler misschien ook is. Het gaat om een totaalplaatje.”

Hij doceert: ,,We kijken per positie naar wat er nodig is binnen onze spelopvatting, voor de specifieke manier waarop wij bij Cambuur willen voetballen. Daarbij komt de mentaliteit kijken, het karakter. Nuchter. Hard werken. Beter willen worden. Maar ook: hoe ga je met elkaar om, normen dus. En wat vind je van het plan dat wij als club hebben met jou als speler? Het draait om vele zaken.”

Al die dingen waarop Cambuur scout en selecteert, ziet Booy bij Hoedemakers, Jacobs en Kramer terug. ,,Zoals bij alle 24, 25 man in onze selectie overigens. Dat merk je ook aan alles bij de trainingen. Deze groep zit echt prima in elkaar. De spelers en de staf passen goed bij elkaar én op elkaar.”

Booy, De Jong, scouts, clubleiding, andere stafleden; iedereen met vertrouwen in de drie AZ-jongelingen kreeg gelijk. ,,We volgden ze al langere tijd voordat we ze konden strikken. En we vermoedden dat ze in alles goed bij ons zouden passen. Hun ontwikkeling laat dat zien. Die is zelfs sneller gegaan dan ik dacht. Dat is een aangename verrassing.”

De AZ-kant

Op naar Alkmaar-Zaanstreek, naar clubicoon Martin Haar. Sinds 2001 trainde de oud-spelers allerlei elftallen, van het eerste tot de jeugd. Hij zag vele talenten komen in de bijna twintig jaar die hij als coach bij AZ meemaakte. Haar kneedde ze, gaf ze een aai over de bol, hielp ze beter te worden. ,,Maar ik moest ook Hoedemakers, Jacobs en Kramer wel eens op hun flikker geven, hoor”, zegt hij.

De woorden gaan gepaard met een lach. Want de gepokte en gemazelde Haar – hij werkte onder meer als assistent van Willem van Hanegem, Louis van Gaal, Co Adriaanse en Ronald Koeman – heeft vooral lovende woorden voor het drietal. ,,Normale gasten, met kwaliteit. Cambuur heeft het uitstekend gezien door ze op te pikken. Complimenten voor Foeke Booy, Henk de Jong en hun mensen.”

Haar noemt het geen toeval dat Hoedemakers, Jacobs en Kramer een snelle en goede ontwikkeling doormaken in Leeuwarden. ,,Het zijn jongens die wars zijn van sterallures en die er alles aan willen doen om te slagen in het voetbal. Jongens ook met specifieke voetbalkwaliteiten en een uitstekende mentaliteit, typerend voor de AZ-opleiding.”

En, zegt hij, volgend seizoen spelen ze ‘gewoon’ allemaal in de eredivisie. ,,Met Cambuur, want die ploeg gaat promoveren. Ook in vergelijking met De Graafschap en Almere City is Cambuur echt heel goed. Dat wordt eredivisie. En Hoedemakers, Jacobs en Kramer zijn eredivisiewaardig.”

Hadden ze het dan misschien ook bij AZ kunnen redden als ze níet naar Cambuur waren gegaan? Haar: ,,Bij AZ is de concurrentie natuurlijk groot, hè? Hoedemakers en Jacobs zouden dan moeten concurreren met mannen als Koopmeiners, De Wit en Midtsjö. En Kramer achterin met Martins Indi, Letschert of Leeuwin.”

Haar is trots op het drietal. Zoals hij dat is op alle spelers van AZ die het ergens anders goed doen. ,,Het is mooi om hun ontwikkeling te volgen. Het verbaast me niet.”

Een korte analyse van de drie volgt. ,,Mees: comfortabel aan de bal. Maakt veel meters, doet veel vuil werk. Maar is eigenlijk ook dé voetballende man van achteruit. Jamie: heerlijk, een speler die van zestien tot zestien gaat. Vooruit, achteruit. En ook nog scorend vermogen, goud waard. Joris: heel goede linker centrale verdediger, kopsterk en een goede pass. Kan ook nog linksback spelen, ideaal.”

De spelers zelf

Tijd voor de hoofdrolspelers zelf. Niet alle drie zaten ze even lang bij AZ. ,,Ik kwam er in 2009-2010”, herinnert Hoedemakers (22) zich. ,,Ik een jaar eerder”, vult Kramer (24) aan. Jacobs (23): ,,Ik véél later, vanuit Volendam, pas aan het einde van de opleiding.”

Een band met AZ heeft de een dan ook net iets meer dan de ander. ,,Natuurlijk volg je AZ met interesse, in mijn geval ook vooral door mijn broertje Joey (speler van Jong AZ, red.)”, legt Jacobs uit. Hoedemakers, die net als Kramer al debuteerde in het eerste van de Alkmaarders: ,,Ik heb zeker nog wel een bepaald gevoel bij AZ. Ergens lijkt het me wel wat om er ooit terug te keren als speler.”

En Kramer? ,,Ik heb er niet alleen een gevoel bij, ik heb er zelfs nog gewoon een contract.” Je zou het bijna vergeten, maar de verdediger is gehuurd door Cambuur. De Leeuwarders hebben overigens wel een optie tot koop.

Net als Booy en Haar meent het drietal dat ze vanwege hun kwaliteiten en mentaliteit goed bij Cambuur passen. ,,Je wordt hier ook gescout op je karakter, niet alleen op het voetbal”, weet Kramer. ,,De mensen hier en de mensen daar zijn over het algemeen ook hetzelfde type, dat matcht”, vindt Hoedemakers. Jacobs: ,,De spelopvatting is ook een overeenkomst. Het zijn clubs waar ze écht willen voetballen, het draait om balbezit.”

Thuis voelden ze zich dan ook snel in Leeuwarden. En spijt van het vertrek bij AZ? Niets daarvan, stelt Hoedemakers. ,,Ik heb het maximale eruit gehaald op dat moment. Dan kun je jezelf niks verwijten.” Kramer wilde spelen in plaats van op de bank zitten bij het eerste. En Jacobs had naar eigen zeggen het gevoel dat hij niet veel verder ging komen. Bij Cambuur hebben ze duidelijk de weg omhoog gevonden.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct