WK: verhalen uit de oude doos: Waarom scheidsrechters gele en rode kaarten op zak hebben

In de eerste aflevering van de verhaaltjes uit de oude WK-doos kwam de ‘Schande van Gijon’ voorbij. Dat die (non-)wedstrijd tussen West-Duitsland en Oostenrijk de directe aanleiding was om de laatste groepswedstrijden op hetzelfde tijdstip te laten spelen.

Een noodzakelijk gebleken maatregel om sportieve fraude te voorkomen. Iets soortgelijks is de aanleiding geweest voor het invoeren van de gele en rode kaarten. En ook in dat geval was er een West-Duitser bij betrokken.

Het toernooi van 1966 werd in de bakermat van het voetbal, Engeland, gehouden. Een van de kwartfinales was die tussen het organiserende land en Argentinië. De wedstrijd op Wembley werd bijgewoond door de Britse koningin Elizabeth, voor wie een rode loper was uitgelegd, waarover zij ook na de wedstrijd het beroemde stadion zou verlaten.

Een treurmars met slecht voetbal

Het duel was een treurmars met slecht voetbal en veel te harde Argentijnen. Scheidsrechter op deze zonnige 23ste juli was Rudolf Kreitlein, een klein kalend mannetje, behept met veel theatrale gebaartjes.

 Argentinië deed al in de eerste helft vervelend, probeerde de wedstrijd kapot te maken en daarbij deden de Zuid-Amerikanen voortdurend hun beklag bij Kreitlein over diens beslissingen.

Na ruim een half uur vervoegde aanvoerder Antonio Rattin, zelf 1 meter 90 groot, zich voor de zoveelste keer bij de arbiter om te zeuren. Het 1.68 kleine schoolmeestertje uit Fürth voelde zich bedreigd door de Spaans sprekende Argentijn, een taal die hij niet beheerste en stuurde hem uit het veld.

Weggestuurde speler blijft staan

Dacht Kreitlein. Rattin sprak geen Duits en geen Engels en had naar eigen zeggen louter om een tolk gevraagd. Kreitleins uitleg was dat Rattin hem bedreigend had aangekeken, reden hem te verwijderen. Rattin begreep de scheidsrechter niet, of wilde hem niet begrijpen en bleef dus op het veld staan.

Kreitlein wapperde pedant met zijn handjes en wees naar de zijlijn. Zonder resultaat. De Engelse spelers stonden het toneelstuk met plaatsvervangende schaamte te bekijken. Steeds meer Argentijnse spelers verzamelden zich rond de arme scheidsrechter.

Die werd ingesloten, maar op een gegeven moment ontzet door politiemensen. Het tumult was compleet. Rattin werd door de bobby’s naar de zijlijn geëscorteerd. Daar was de show van de speler van Boca Juniors nog niet afgelopen.

Queen Elizabeth reikt in 1966 de wereldbeker uit. Foto: ANP

 Provocerend betrad hij op zijn voetbalschoenen de rode loper waar uitsluitend de koningin over mocht lopen, graaide vervolgens een Britse vlag van de afrastering en verfrommelde die voor de ogen van Elizabeth. Waarna hij kalmpjes verder kuierde naar de uitgang achter een van de doelen.

Misverstand leidt tot gele en rode kaart

Dit misverstand, deze babylonische spraakverwarring, leidde ertoe dat Kreitlein samen met de toenmalige scheidsrechtersbaas Ken Aston een manier uitvond om aan iedereen meteen duidelijk te maken wat de scheidsrechter bedoelt: de gele en de rode kaart.

 Vier jaar later, op het WK in Mexico, werden ze voor het eerst gebruikt. Tegenwoordig zijn ze uit het voetbal in alle geledingen niet meer weg te denken.

Scheidsrechters kunnen een beslissende rol in WK-wedstrijden spelen, maar tegenwoordig niet meer zo als de Zweed Ivan Eklind. In 1934 werd het tweede WK gehouden in Italië, als feestje voor de fascistische dictator Benito ‘Il Duce’ Mussolini.

Scheidsrechter overlegt met Mussolini

In de halve finale speelden de Italianen tegen het ‘Wunderteam’ van Oostenrijk, in die dagen de beste ploeg ter wereld. Het duel werd gefloten door Eklind, die een dag eerder door Mussolini was ontvangen om ‘de tactiek’ even door te nemen. Italië maakt het enige doelpunt van de wedstrijd op schandalige wijze.

Benito Mussolini (midden) gaat op de foto met het Italiaans elftal, winnaars van het meest corrupte WK ooit. Foto: EPA

Doelman Peter Platzer had de bal in zijn handen en wilde hem weer in het spel brengen, toen drie Italianen hem omver duwden, de bal aan hem ontfutselden en Enrique Guaita simpel kon scoren. Eklind kende de treffer doodgemoedereerd toe.

Meest corrupte WK ooit

Toen de Oostenrijker Josef Bican in de laatste minuut een voorzet gaf op een medespeler, werd de bal over de achterlijn gekopt. Door scheidsrechter Eklind! Doeltrap Italië (de scheidsrechter is een ‘dood’ voorwerp) en kort daarna einde wedstrijd. Bican heeft het er tot zijn dood in in december 2001 dagelijks over gehad.

Uiteraard mocht zo’n ref ook de finale leiden. Mussolini was met Eklind in zijn nopjes. De Tsjechoslowaken waren in de eindstrijd kansloos tegen de brute en provocerende Italianen, die van de Zweed alles mochten. Ze wonnen met 2-1 de slotwedstrijd van een van de meest corrupte WK’s ooit.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement