WK allround in Calgary belooft mooie gevechten

Het WK allround kent op de Olympic Oval van Calgary een lange traditie. Dit weekeinde wordt het titeltoernooi voor de vijfde keer gehouden op de baan die voor de Olympische Spelen van 1988 werd gebouwd.

De voorgaande toernooien leverden acht verschillende wereldkampioenen op. Niet veel Nederlandse schaatsers stonden in Calgary met de kransen om de nek. Alleen Sven Kramer (2015) en Ireen Wüst (2011) werden er wereldkampioen allround.

Dertien jaar geleden voor het laatst geen Nederlander wereldkampioen

In 2006 was de laatste keer dat er geen Nederlander wereldkampioen allround werd. Destijds stonden in Calgary Shani Davis en Cindy Klassen op de hoogste trede van het erepodium. Ook Jacqueline Börner, Robertho Sighel, Ivan Skobrev en Martina Sablikova pakten de titel al eens in Calgary.

Een WK allround zonder Nederlandse wereldkampioen behoort ook dit weekeinde tot de mogelijkheden. Bij de mannen zijn Sven Kramer en Patrick Roest de voornaamste Nederlandse troeven, maar Sverre Lunde Pedersen is een geduchte concurrent. Hij was bij het WK afstanden in Inzell in topvorm. ,,Hy sil him der no ek wol mei bemoeie’’, dacht Kramer.

Rug van Kramer blijft onzekere factor

Vorig jaar was de Noor in Amsterdam ook op weg naar de titel, maar een onverklaarbare valpartij op de afsluitende 10 kilometer kostte hem de kop. Roest werd voor het eerst wereldkampioen.

Voor Kramer blijft het lastig in te schatten hoe hij ervoor staat. Zijn rug is nog altijd fragiel. ,,As it hjoed goed is, seit dat neat oer moarn’’, zei hij eerder deze week. Hij voelde zich in aanloop naar het WK goed, maar garanties geeft dat niet.

Kramer reed een week geleden ook een redelijke 500 meter. ,,Mar dat seit hielendal neat oer myn foarm.’’ Douwe de Vries is de derde Nederlander die in actie komt. Hij beleeft zijn beste seizoen ooit, maar komt normaalgesproken tekort om mee te doen in de titelstrijd.

Vier kanshebbers bij de vrouwen

Waar het bij de mannen om een drietal lijkt te gaan, zijn er vier vrouwen die kans maken op de krans. ,,Ik wit dat ik hiel goed wêze moat op de 500 meter’’, stelde Antoinette de Jong, een van de kanshebbers. De Europees allroundkampioen vreest de sprint van titelverdediger Miho Takagi.

De Japanse werd vorige week nog tweede op het WK sprint in Heerenveen. ,,Sy krijt te meitsjen mei in jetlag, de hichte en hat in swier toernoai yn 'e fuotten.’’ Toch reed de Japanse al weer snel op de training en door het aangepaste ritme dat de Japanse ploeg hanteert, hoopt Takagi dat de jetlag meevalt.

Martina Sablikova en Ireen Wüst, samen goed voor tien wereldtitels allround, zijn de andere kanshebbers op goud. ,,Het wordt een leuke battle’’, zei zesvoudig kampioen Wüst. ,,Je kunt vanuit allerlei hoeken voor de titel gaan. Martina komt vanuit de lange afstanden, Miho vanuit de sprint en Antoinette en ik zitten daar tussenin.’’

Appgebruikers klikken hier voor de video

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement