Vier van de vijf stichtingsbestuursleden die per direct opstappen, beschuldigingen van bedreiging en intimidatie én de vraag: hoe nu verder? Wéér is er bestuurlijke onrust bij SC Cambuur.

Duidelijk was al dat het huidige stichtingsbestuur na dit seizoen zou opstappen. Voorzitter Cees Anceaux liet bij Omrop Fryslân maandag echter weten dat hij met nog drie anderen per direct opstapte. Er was volgens hem sprake van bedreiging en intimidatie richting vier kandidaat-leden vanuit de certificaathouders (mensen die geld in de club staken en er aandelen voor terugkregen). Van die vier zouden er dinsdag in een vergadering twee benoemd worden.

,,Bedreiging en intimidatie kan en mag niet. Dan ga je over de schreef”, liet Anceaux maandagavond in een toelichting weten. ,,Dan stop ik ermee.” Dat deden ook Dirk Bootsma, Bert van Dijk en Wim de Keijzer. Het stichtingsbestuur telt nu alleen nog Hayo Apotheker als lid. Hij heeft aangegeven tot 1 mei te blijven.

Saillant detail: Ype Smid was namens de certificaathouders een van de vier kandidaten voor het nieuwe stichtingsbestuur. Smid, zelf met compagnon André Kramer in het bezit van het grootste aantal certificaten, was een half jaar geleden de spil van de eerste bestuurlijke soap bij Cambuur dit seizoen.

Bestuurscrisis

Het stichtingsbestuur wilde hem destijds voordragen voor een terugkeer in zijn oude rol van voorzitter van de Raad van Commissarissen. Die positie was (en is) vacant. De RvC en directie waren tegen zijn komst. Toen duidelijk werd dat zijn rentree het opstappen van financieel directeur Gerald van den Belt zou betekenen, zorgde dat voor onrust op de werkvloer en bij veel supporters en sponsoren. Uiteindelijk trok Smid zich terug.

Dat hij nu eventueel via het stichtingsbestuur alsnog opnieuw een positie zou kunnen bekleden bij de club, deed de boel escaleren. Anceaux wilde desgevraagd niet ingaan op de aard van de bedreigingen of intimidatie en de hoek waar het vandaan komt: ,,Daar ga ik niks over zeggen. Het ligt bij de politie.”

Een aangedane Smid zelf liet maandagavond via een appje weten: ,,Ik wil even geen commentaar geven nu. Het is al erg genoeg dat er mensen bedreigd zijn.”

Hoewel hij een echte clubman is en iemand die veel geld in Cambuur heeft gestoken, bleek in november al dat er veel weerstand is tegen een bestuurlijke functie voor hem. De vraag rijst dan ook of het wel zo verstandig was om zich dan namens de certificaathouders te kandideren voor een plek in het nieuwe stichtingsbestuur.

Bedreigingen

Of Anceaux wellicht als voorzitter ook tegen Smid had moeten zeggen dat het wellicht geen goed idee zou zijn? ,,Er waren vier kandidaten voor twee plekken, dus misschien was hij het wel niet geworden’’, luidde het antwoord. ,,Dat bepalen de certificaathouders zelf. Dat Ype op die lijst stond, wil niet zeggen dat hij ook per se de behoefte had om daadwerkelijk in het stichtingsbestuur te komen.”

Maar waarom dan toch zijn naam op die lijst, is de logische vervolgvraag. ,,Omdat er eerst niet genoeg kandidaten waren.”

Anceaux stelde de directie van Cambuur zondag op de hoogte van de bedreigingen en intimidatie. ,,Ard de Graaf (algemeen directeur, red.) zei er niet veel over, dat stelt me teleur. Ik snap dat je andere zaken aan je hoofd hebt vanwege de promotie. Maar veiligheid zou voor alles moeten gaan.”

De Graaf: ,,Dat laatste lijkt me logisch. Het is onzin om te veronderstellen dat wij als directie dat niet zouden vinden. Maar ik wil eerst alle feiten weten, met mensen spreken. En dat heb ik nog niet kunnen doen, dus dan kan ik ook niet oordelen. En al helemaal niet via de media.”

Voorzitter benoemen

Hoe nu verder? Ronald Spoelstra (gemeente) en Lars Hornstra (supporters) zouden al twee nieuwe zetels in het stichtingsbestuur innemen. Namens de sponsoren zal iemand Apotheker opvolgen per 1 mei. Deze leden moeten nu een voorzitter benoemen die een vergadering kan uitschrijven waarbij de certificaathouders alsnog twee vertegenwoordigers uit hun midden kiezen.

Maar wie, dat is de vraag. Naast Smid waren naar verluidt Erik van de Waard en Henk Deinum twee van de andere drie afgehaakte kandidaten.

Om de nieuwe bestuurlijke soap compleet te maken: beoogd nieuw RvC-lid Harjan van Dam liet maandagavond weten voorlopig even pas op de plaats te maken: ,,Eerst maar helderheid in het bestuur na de afgelopen dagen. En dan maar een nieuwe afweging maken.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
Cambuur
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct