SC Heerenveen wil uitgroeien tot een vaste uitdager van de topploegen in de Vrouwen Eredivisie. Dat werd onderstreept tegen PSV, ondanks het 1-2 verlies.

Kirsten van de Westeringh kon er zelf weinig over zeggen, of haar inzet uiteindelijk wel of niet over de lijn van het PSV-doel was. ,,De scheidsrechter zei dat hij zat, dus mij hoor je er verder niet over.” Maar de bal was overduidelijk de lijn niet volledig gepasseerd toen Oranje-doelvrouw Sari van Veenendaal de bal alsnog klemde. Assistent-scheidsrechter Ashley de Haan (Drachten) vlagde echter voor een doelpunt.

Het was een meevaller voor Heerenveen. De 1-1 was op zich overigens terecht, want de thuisclub speelde PSV in de eerste helft soms zoek. Van de Westeringh had al na drie minuten de 1-0 kunnen maken en een minuut later was ook Roos van Veen kansrijk.

Daarna kreeg ook Williënne ter Beek een grote kans, maar ditmaal was het Mandy van den Berg die redding bracht voor PSV, dat even daarvoor via Joelle Smits luizig op 0-1 was gekomen.

,,In de tweede helft begonnen we helaas slordig”, oordeelde Van de Westeringh. Na de 1-2 van Aniek Nouwen rechtte Heerenveen de rug, gaf weer veel druk naar voren, maar echte kansen leverde het niet op. ,,Een goede wedstrijd, een teleurstellend resultaat”, vatte Heerenveens nummer 10 het samen.

'Spelletje van Heerenveen is leuk om naar te kijken'

Van de Westeringh kwam in de zomer over van Ajax, waar ze wel een aantal keren in het eerste team mocht opdraven, maar een basisplaats nog niet direct aan de orde was. ,,Ik ben 19 jaar en dan moet je spelen. Veel spelen. Dus voor mij was de keuze simpel toen Heerenveen interesse toonde.”

Doordeweeks woont ze in Heerenveen, in het weekeinde is ze thuis bij haar ouders in Zeewolde. ,,Het bevalt heel goed allemaal. Er lopen hier heel wat nieuwe meiden rond, maar ik vind ons nu al een echt team. Iedereen gunt elkaar wat.”

En de voetbalfilosofie is er eentje die bij haar past. Roeland ten Berge laat zijn elftal verzorgd voetballen, met balbezit als uitgangspunt. ,,Dat is ook iets waar ik bewust voor heb gekozen. Het spelletje van Heerenveen is leuk om te doen en om naar te kijken.”

In de openingswedstrijd tegen Excelsior scoorde ze ook al, waardoor de teller na twee duels op twee doelpunten staat. Van de Westeringh heeft een aantal goals voor zichzelf in haar hoofd, maar hardop uitspreken doet ze haar ambities niet. ,,Joh, dat is helemaal niet belangrijk. Wat ik hier bovenal wil bereiken, is in de eredivisie een vaste waarde worden. En als team kunnen wij zeker meedoen in de top vier, daar ben ik van overtuigd.”

Vuurdoop

Voor de stichting Vrouwenvoetbal Heerenveen was het in de laatste dagen voor het eerste thuisduel in de Vrouwen Eredivisie nog even flink aanpoten. Door een legionellabesmetting op sportpark Skoatterwâld kon er niet in Heerenveen gespeeld worden, maar moest er worden uitgeweken naar het trainingscomplex van Udiros in Nieuwehorne.

Moe maar voldaan keek voorzitter Jessica Roosenburg terug op de vuurdoop. ,,De eerste keer in coronatijd en de éérste keer een live-uitzending op Fox Sports. Maar het is goed verlopen allemaal en ik denk dat het een prachtige wedstrijd was voor televisie. Dat is natuurlijk ook belangrijk.”

De eerste speelronde leverde bijna een miljoen kijkers (live-duels en samenvattingen) op en dat stemde Roosenburg meer dan tevreden. ,,Die zichtbaarheid hebben we nodig als club. Financieel zijn we nu al verder dan ooit, met een begroting van 580.000 euro, maar we willen doorgroeien.”

Wat zou het mooi zijn, stelde de voorzitter vast, als Heerenveen straks in staat is talenten vast te houden in plaats van ze telkens af te staan aan topclubs Ajax, PSV of FC Twente. ,,Dat is iets waar we nu keihard aan werken. Het zal nog even duren, maar we gaan er voor.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
SC Heerenveen
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct