Voormalig olympisch kampioen: IOC kan knielen niet voorkomen

Voormalig olympisch kampioen: IOC kan knielen niet voorkomen ANP

Baanrenner Callum Skinner denkt niet dat het Internationaal Olympisch Comité (IOC) sporters kan verhinderen te knielen tijdens de Olympische Spelen. Dat zei de voormalig olympisch kampioen in The Times.

"Als een atleet wil knielen, dan kan hij knielen", aldus de 28-jarige Skinner. Volgens Skinner wordt knielen namelijk niet als een politiek statement gezien. "Mensen raken gefrustreerd door 'Black Lives Matter' omdat ze het zien als een politieke beweging, maar in de kern vecht het voor gelijkheid en dat is iets waar de Olympische Spelen 100 procent achter moeten staan", aldus Skinner.

Atleten mogen bij de Olympische Spelen van Tokio komende zomer en de Winterspelen van Peking volgend jaar niet protesteren als ze worden gehuldigd en ook niet in het stadion tijdens de wedstrijden. Het IOC houdt vast aan het verbod daarop, zo werd eerder deze week bekend.

Eigen agenda

Volgens Skinner probeert het IOC controle uit te oefenen op iets waar het geen controle over heeft. "Ze zullen niet de pioniers zijn van echte verandering. Ze hebben hun eigen agenda en die is bedoeld om de miljarden dollars die ze genereren met de Olympische Spelen te beschermen."

Uit een rondvraag onder ruim 3500 atleten bleek dat twee derde vindt de wedstrijden niet mogen worden aangegrepen voor religieuze of politieke propaganda en evenmin om ongenoegen te uiten over bijvoorbeeld racisme.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport