Voormalig Ajax-voorzitter Coronel overleden

Voormalig voorzitter Uri Coronel van Ajax is maandag op 69-jarige leeftijd overleden. De club heeft dat bevestigd. Coronel was jarenlang actief voor Ajax en tussen 2008 en 2011 was hij voorzitter van de Amsterdamse club.

Coronel was tussen 1989 en 1997 bestuurslid en destijds de grote initiator achter de verhuizing van Ajax van stadion De Meer naar de ArenA. Coronel riep als voorstander van het huidige onderkomen van zijn club veel weerstand op, maar veranderde ook onder grote druk nooit van mening. Ajax kon volgens hem in De Meer namelijk geen geld meer verdienen.

In 2008 werd hij voorzitter van Ajax nadat hij als leider van een onderzoekscommissie concludeerde dat het bij zijn geliefde voetbalvereniging anders moest. Het deed hem pijn dat zijn club na zijn vertrek als bestuurslid in 1997 alleen maar verder afgleed. De resultaten van het rapport waren vernietigend en bleven ook niet zonder gevolgen.

Joodse voorzitter

Als zoon van een joodse moeder kreeg Ajax met Coronel weer een joodse voorzitter. Aan het gebruik van joden als geuzennaam kon hij zich ergeren. Op supportersavonden discussieerde hij met leden van de fanatieke F-side over het voor hem gevoelige onderwerp.

Tegenstanders omschreven hem als meedogenloos en emotieloos. Voorstanders bewonderden zijn doorzettingsvermogen en leidinggevende capaciteiten. Coronel voelde zich in 2011 gedwongen om te vertrekken omdat hij niet wilde luisteren naar de opdrachten van Johan Cruijff.

Volgens Het Parool overleed Coronel maandag nadat hij onwel was geworden in een sportschool in Amsterdam.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement