Imke Vormeer krijgt uit handen van haar vriendin Elma de Vries de KPN Cup en de felicitaties.

Voor de liefde stoppen met schaatsen

Imke Vormeer krijgt uit handen van haar vriendin Elma de Vries de KPN Cup en de felicitaties. Foto: Neeke Smit

Irene Schouten en Gary Hekman wonnen zaterdag de laatste marathon van dit seizoen. Maar het draaide in de Leeuwarder Elfstedenhal deze keer niet om deze gevestigde namen.

Paniek! Klasina Seinstra wist zaterdagavond in Leeuwarden niet waar ze kijken moest toen Imke Vormeer met nog drie rondjes te gaan onderuit gleed.

De ploegleidster van A6.nl schakelde echter snel. Terwijl haar kopvrouw haastig overeind krabbelde, schreeuwde ze Manon Kamminga naar voren. Die moest een podiumplek pakken zodat Vormeers directe concurrenten geen punten konden verdienen.

Irene Schouten won, Kamminga tweede, Marijke Groenewoud derde. Seinstra’s improvisatievermogen baatte dus. Imke Vormeer kon haar loopbaan zo waardig afsluiten: met de KPN Cup in haar handen. ,,Stoppen op je hoogtepunt, prachtig toch’’, lachte de 31-jarige schaatsster uit Meppel.

En ja, er was paniek, een kwartiertje eerder. Later werd Marijke Groenewoud als schuldige van Vormeers valpartij aangewezen. De Hallumse, die het jongerenklassement dit seizoen won, werd bestraft met een rode kaart. En dus uit de uitslag geschrapt.

,,Ik dacht echt, toen ik daar lag, daar gaat mijn klassement’’, zei Vormeer. ,,Ik voelde in de slotfase steeds al handen en armen op m’n heup, net of iedereen mij moest hebben. Nee, ik wil niet van opzet spreken, maar ik ben opgelucht dat die val mij niet het klassement heeft gekost. Mijn concurrenten Jade van der Molen en Kelly Schouten mochten niet op het podium eindigen, dan zou ik de Cup winnen. Dat is gelukkig niet gebeurd, vooral door goed werk van Manon.’’

Liefdesleven

Dat Vormeer stopt met schaatsen heeft vooral met haar liefdesleven te maken. Ze is al zes jaar bevriend met Elma de Vries, de voormalige marathonschaatstopper uit Haulerwijk die zelf ook al vier keer de Cup won. De Vries is inmiddels verhuisd naar Stonehaven (nabij Aberdeen) waar ze tegenwoordig helikopterpilote is. Dagelijks vliegt ze personeel van grote oliemaatschappijen als Shell en BP naar de indrukwekkende platforms voor de Schotse kust.

,,Ik werk twee weken in Schotland en ben dan weer een week thuis in Meppel’’, vertelde De Vries die zaterdagavond laat in een emotioneel moment de Cup aan haar vriendin uitreikte. ,,Dat is best zwaar, als je elkaar mist.’’

Vorig jaar wilde Vormeer al stoppen, toen De Vries door de overzeese verhuizing definitief uit het peloton was verdwenen. Elma de Vries was tot aan toen ploegleider.

Vormeer besloot het echter nog een seizoen te proberen. Dat ging zo goed dat gaandeweg dit schaatsjaar opnieuw de twijfel toesloeg. Haar dagzege in Groningen was een primeur geweest, in al die jaren op het ijs had ze nog nooit een wedstrijd gewonnen.

Maar ze miste tegelijkertijd haar vriendin ook. Dus schoot ze twee weken geleden de kogel door de kerk. Er werd zaterdag een punt achter haar loopbaan gezet, ze verhuist met Elma mee naar Schotland. ,,Ik vind het gewoon niet gezellig als Elma er niet is. Als zij nu gewoon een baan in Nederland had gehad, was ik niet gestopt. Dan was het veel makkelijker te combineren geweest.’’

In Schotland gaat Vormeer nu op zoek naar werk. Ze is gediplomeerd fysiotherapeute en heeft online de arbeidsmarkt in Aberdeen en omgeving al verkend. ,,Maar het is makkelijker werk vinden als je daar bent’’, zei ze zaterdag.

Misschien gaat ze heel iets anders doen, voegde ze daar nog aan toe. ,,Mountainbiketochten organiseren. Of motorritten. Motorrijden is ook een hobby van me. Of meerdaagse wandeltochten ofzo. Hiken is echt iets heerlijks om te doen.’’

Hun huis in Meppel houden ze voorlopig aan. ,,Eerst eens kijken of ons dit goed bevalt’’, zei De Vries. Vormeer: ,,Ik ga dit wereldje van het marathonschaatsen enorm missen, denk ik. Het spelletje, de sfeer, de ijsbanen, het heerlijke gevoel van schaatsen.’’

home
net-binnen
menu