Volleybalsters zetten grote stap naar Rio

De Nederlandse volleybalsters hebben vrijdag een grote stap gezet richting deelname aan de Olympische Spelen. Het team van bondscoach Giovanni Guidetti rolde op het olympisch kwalificatietoernooi (OKT) in Tokio Italië op met 3-0 (25-21 25-21 25-14), waardoor een ticket naar Rio zo goed als zeker is.

Als Nederland zaterdag ook Peru verslaat is deelname aan de Spelen definitief. Datzelfde geldt als Thailand punten laat liggen tegen het sterke Zuid-Korea en Peru vervolgens één set verliest van Nederland. Dat land kan dan hooguit nog gelijk komen in winstpartijen en punten, maar niet in setquotiënt. Het zou voor het eerst sinds 1996 zijn dat de Nederlandse volleybalsters naar de Spelen gaan.

Italië had vier wedstrijden op rij gewonnen op het OKT, maar was net als in de vorige ontmoetingen niet opgewassen tegen Nederland. Op het EK, het Europees OKT en in een oefenduel vorige week was Italië de mindere en ook vrijdag was Oranje duidelijk te sterk.

In de eerste set boog Oranje een achterstand nog om. Vooral dankzij een goede servicebeurt van Celeste Plak, die vol risico sloeg, liep Nederland weg in de slotfase. ,,Deze service mag fout, maar het ging goed'', erkende ze grijnzend. Guidetti roemde haar tegenover de NOS. ,,Ze is fenomenaal, wat een talent.''

Na die nog wat moeizame eerste set ging Nederland makkelijker spelen. Italië had geen antwoord op de harde klappen van Lonneke Slöetjes, die ideaal bediend werd door spelverdeelster Laura Dijkema. Yvon Beliën eiste eveneens een grote rol op, door prima te serveren en vooral aan het net voor belangrijke punten te zorgen. ,,Ons blokwerk en de verdediging waren heel goed. We speelden geen geweldig volleybal, maar we waren een team'', analyseerde Guidetti.

,,Wat ik heb verteld in de kleedkamer, gebeurde vandaag op het veld. De eerste set was niet makkelijk, maar het team speelde goed samen'', vervolgde de bondscoach, die 'gewoon' de laatste twee wedstrijden wil winnen, of het ticket dan al binnen is of niet.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement