Volleybalscheidsrechter Koos Nederhoed uit IJlst is aangewezen voor de Olympische Spelen, komende zomer in Tokio. ,,Dit is de kroon op mijn werk.’’

De 58-jarige Nederhoed is in de Japanse hoofdstad een van de vier zogeheten challenger-referees. ,,Zeg maar de VAR, zoals we die bij het voetbal kennen. Als een coach het niet eens is met een beslissing van de scheidsrechter, mag hij per set twee keer om een challenge vragen. Ik stuur op dat moment zestien cameramensen aan om vanuit alle hoeken te kunnen bepalen of de bal al dan niet via het blok is geslagen of wel of niet de lijn heeft geraakt.’’

Videoscheidsrechter

Nederhoed is sinds anderhalf jaar videoscheidsrechter, na tientallen jaren op mondiaal niveau op de bok te hebben gestaan. Hij kreeg zaterdag de bevestiging dat hij voor de eerste keer naar de Spelen mag.

,,Ik had contact met Willy Paredes, de Argentijnse baas van de internationale scheidsrechterscommissie. Ik informeerde of ik volgende maand naar Italië zou moeten voor de Nations League. Alle teams en ook de arbiters moeten in Rimini maar liefst een maand in een bubbel en ik wilde weten of ik daarvoor dingen moest gaan regelen. Paredes zei dat ik daar niet heen hoefde. ‘Ik wil jou op de Spelen’, zei hij. Nou, dat is prachtig nieuws’’, aldus Nederhoed.

Titelstrijd

De IJlster leidt in eigen land woensdag de eerste wedstrijd van de play-offs om de landstitel tussen Dynamo Apeldoorn en Lycurgus. Bij de Groningse club spelen de Snekers Bennie Tuinstra en Steven Ottevanger.

In de eredivisie-vrouwen heeft Sliedrecht Sport nog één zege nodig om de zesde landstitel te bemachtigen. Ook de tweede play-offwedstrijd tegen Apollo uit Borne werd met 3-0 gewonnen. In Duitsland staat Stuttgart, met Hester Jasper uit Sneek, tegen Dresden in de best-of-five met 2-1 voor.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct