Moskou wordt vermoedelijk de volgende bestemming voor Chidera Ejuke (22). SC Heerenveen is in vergaande onderhandelingen met de Russische topclub CSKA.

Niet de Premier League, de Bundesliga of de Spaanse La Liga wordt het podium waarop Chidera Ejuke dit seizoen zijn acties maakt. Binnenkort gaat de Nigeriaanse vleugelaanvaller schitteren in de Premjer Liga van Rusland. Tenminste, als SC Heerenveen en CSKA Moskou het eens worden over de transfersom.

Hoe stevig de onderhandelingen ook zijn, hoe hard het spel ook wordt gespeeld – dat beide clubs elkaar uiteindelijk zullen vinden staat nagenoeg vast. CSKA is bereid om heel ver voor Ejuke te gaan. Meerdere bronnen bevestigen dat de afgelopen dagen de grootste obstakels zijn genomen. Het bedrag dat de Russische topclub wil betalen ligt rond de 12 miljoen euro. Een veelvoud van wat Heerenveen een jaar geleden voor Ejuke betaalde. Toen maakte hij voor een kleine 2 miljoen de overstap van de Noorse club Valerenga naar het Abe Lenstra-stadion.

Lees ook | Chidera Ejuke op weg naar CSKA Moskou, megadeal lonkt voor Heerenveen

Publiekslieveling

Verrassend kun je Ejukes keuze voor Moskou wel noemen. Hij koos een jaar geleden bewust voor het sportieve perspectief bij Heerenveen, waarmee hij de belangstelling van Europese subtopclubs als Lazio Roma, Besiktas en Celtic links liet liggen. ,,Ik wist dat ik hier een betere voetballer kon worden”, zei Ejuke daar afgelopen seizoen over. ,,Help ik SC Heerenveen, dan zet ik tegelijk mezelf goed in de markt.”

Dat plan pakte perfect uit. Bij Heerenveen werd Ejuke in korte tijd een publiekslieveling. Vrijwel elke wedstrijd schudde hij een paar spectaculaire schijnbewegingen uit zijn heupen. Toch zorgde Ejuke ook geregeld voor ergernis in het Abe Lenstra-stadion, als hij zijn acties weer eens te ver doordreef. Continu werkte de technische staf van Heerenveen het afgelopen seizoen dan ook aan Ejukes overzicht, wat moest resulteren in een hoger rendement. Uiteindelijk kwam Ejuke vorig seizoen, na 25 wedstrijden, tot negen doelpunten en vier assists.

Absolute topdeal

Met CSKA kiest Ejuke nu, op het eerste oog weliswaar, vooral voor een club waar het geld goed is. Maar aan de andere kant: wie geeft hem ongelijk? Ejuke voetbalde als kind jarenlang op blote voeten in Nigeria, voordat zijn moeder hem als puber zijn eerste paar voetbalschoenen gaf.

Met de transfer naar CSKA kan Ejuke in één klap zijn financiële toekomst én die van zijn familie veiligstellen. Bovendien is CSKA ook sportief ontegenzeggelijk een stap vooruit: de Russische topclub voetbalt geregeld in de Champions League. Dit seizoen komt CSKA uit in de groepsfase van de Europa League.

Voor Heerenveen betekent de naderende transfer een absolute topdeal. Ejuke wordt straks een van de duurste uitgaande transfers in de clubgeschiedenis. Maar in breder perspectief is het verkopen van Ejuke ook simpelweg pure noodzaak. De club moet nu eenmaal op korte termijn veel geld binnenkrijgen, zodat de selectie op meerdere plekken kan worden versterkt.

De miljoenen voor Ejuke

Hoe dan ook moet er voor de competitiestart nog een tweede keeper, een linker centrale verdediger, een aanvallende middenvelder, spits en straks dus ook een vleugelaanvaller komen. Maar daarnaast moet technisch manager Gerry Hamstra nog op zoek naar extra mogelijkheden op de backposities en het middenveld. Ook daar is de spoeling namelijk dun.

Maar met de miljoenen die Ejuke oplevert kan Hamstra straks eindelijk doorschakelen naar de nieuwe spelers, die hij de afgelopen weken noodgedwongen in de wachtkamer moest zetten.

,,Met een transfer ben ik helemaal niet bezig”, zei Ejuke, vlak nadat het vorige seizoen door corona werd afgebroken. ,,Ik blijf doen wat ik altijd doe: hard werken en geduldig zijn. Mijn carrière is een groot avontuur. Hopelijk sta ik nog maar aan het begin ervan.”

Volgende halte: Moskou.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
SC Heerenveen
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct