Voetbalclubs trainen minder en besloten wegens coronavirus

Voetbalclubs trainen minder en besloten wegens coronavirus ANP

Johnny had beter even op internet kunnen kijken voordat hij met metrolijn 54 vanuit het centrum van Amsterdam naar de Johan Cruijff ArenA vertrok. De Engelse toerist, naar eigen zeggen een van de grootste fans van Arsenal, wilde wel eens zien in welk stadion de eerste profclub van Dennis Bergkamp voetbalt.

Maar helaas voor Johnny, de ArenA biedt vanwege het coronavirus geen rondleidingen door het stadion aan tot april. "En ik kan ook niet naar concerten, discotheken en musea hier in Amsterdam", zucht hij. "Veel slechter had ik dit weekeinde niet kunnen plannen. Maar gelukkig zijn de pubs wel open. Ik kom er wel uit."

Op Sportpark De Toekomst, gelegen op een steenworp afstand van de ArenA, traint Ajax besloten. Dat heeft niets met het coronavirus te maken, want de landskampioen oefent in eigen land zelden nog voor publiek. Ajax heeft het voor 20 maart geplande feestje voor de 120e verjaardag wel afgelast. Daar werden veel meer dan 100 mensen verwacht.

PSV en Feyenoord

De meeste clubs in het betaalde voetbal doen er alles om te voorkomen dat het coronavirus meer mensen gaat besmetten. PSV en Feyenoord trainen in maart zonder fans, zoals de meeste profclubs. Trainer Arne Slot heeft de selectie van AZ drie dagen vrij gegeven, nu de volgende wedstrijd zeker drie weken op zich laat wachten. Het trainingscentrum van de club uit Alkmaar is het hele weekeinde gesloten voor de selectie en jeugdteams.

Bij AZ hebben ze er alle begrip voor dat de eredivisie en eerste divisie in maart stilliggen. Maar leuk is anders, want de club stak de laatste weken in uitstekende vorm. Net als Feyenoord, de best presterende club van de laatste maanden. In Rotterdam hadden ze maar al te graag volgende week zondag al tegen Ajax gespeeld.

Voordelen

Drie weken geen competitievoetbal biedt ook voordelen. Bij Ajax kan Hakim Ziyech zijn overbelaste spieren rust geven. En Joël Veltman en mogelijk ook David Neres hoeven wellicht ook minder duels te missen. Bij AZ hebben Ron Vlaar en Stijn Wuytens langer tijd om terug te komen. En Nicolai Jørgensen is nu misschien wel op tijd fit voor de beladen thuiswedstrijd van Feyenoord tegen Ajax.

Mohamed Ihattaren had zaterdag misschien nog de thuiswedstrijd van PSV tegen FC Emmen moeten overslaan. Hij kan nu ook in alle rust herstellen van een spierblessure, die hem vorige week de uitwedstrijd tegen FC Groningen kostte. Trainer Ernest Faber heeft zijn spelers van PSV zaterdag en zondag vrij gegeven. Hij wil ze maandag pas weer op De Herdgang zien.