Vijfvoudig NBA-kampioen Duncan stopt

De Amerikaanse basketballer Tim Duncan neemt na negentien jaar en vijf kampioenschappen afscheid van de NBA. De veertigjarige speler van San Antonio Spurs maakte maandag bekend dat hij stopt. Duncan speelde zijn hele carrière in de Noord-Amerikaanse basketbalcompetitie voor de Spurs, met vijf titels als bekroning.

De 2,11 meter lange Amerikaan, in 1998 gekozen tot nieuwkomer (rookie) van het jaar, vierde in 1999, 2003, 2005, 2007 en 2014 het kampioenschap met 'zijn' club. Drie keer werd Duncan gekozen tot meest waardevolle speler (MVP) van de NBA-finale, in 2002 en 2003 was hij volgens de kenners de beste in het reguliere seizoen.

Samen met John Stockton (Utah Jazz) en Kobe Bryant (Los Angeles Lakers) behoort hij tot het selecte gezelschap basketballers dat liefst negentien jaar of langer voor één club heeft gespeeld. Duncan kwam tot liefst 1643 wedstrijden in de NBA. Ieder jaar bereikte hij met de club uit Texas de play-offs.

Topschutter

In het reguliere seizoen maakte hij gemiddeld 19 punten per wedstrijd en pakte hij bijna 11 rebounds, in de play-offs waren zijn statistieken nog beter. Met in totaal 26.496 punten mag Duncan zich de topschutter aller tijden van de Spurs noemen. Hij staat daarmee veertiende op de 'eeuwige' ranglijst van de NBA.

Jarenlang vormde Duncan met Tony Parker en Manu Ginobili de 'Big Three' in San Antonio. ,,Het was een eer om veertien jaar met je te spelen'', zette de Argentijnse basketballer Ginobili op Twitter. Hij stond sinds 2002 op het veld met de Amerikaan. ,,Bedankt TD.''

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement