Vijfde wereldtitel voor Sáblíková, brons De Jong

Antoinette de Jong is op het WK allround in Calgary derde geworden, terwijl Martina Sáblíková op imponerende wijze haar vijfde wereldtitel veroverde.

De 31-jarige schaatsster uit Tsjechië sloeg toe op de afsluitende 5000 meter. Ze reed in de voorlaatste rit met 6.42,01 een wereldrecord en stelde daarmee de Japanse klassementsleidster Miho Takagi voor een zware opdracht.

De titelhoudster, die nog weinig ervaring heeft als stayer, mocht bijna 15 seconden verspelen op de langste afstand. In de slotfase van haar race moest ze zich echter gewonnen geven. Haar tijd van 7.02,72, een persoonlijk record, was nog wel goed voor zilver in het eindklassement.

De Jong evenaart beste prestatie op WK: 'In dûbeld gefoel'

De Jong reed in de rit tegen Sáblíková de vijfde tijd op 5000 meter, in een nieuw persoonlijk record (6.56.26), en eindigde daarmee ook op het podium. Daarmee consolideerde ze haar derde plaats in de eindstand.

Ze behaalde eerder brons bij de WK allround in 2016. De afgelopen twee jaar eindigde de 23-jarige Rottumse als vierde.

Bekijk hier haar reactie (appgebruikers klikken hier):

Wüst vijfde

Ireen Wüst moest genoegen nemen met de vijfde plek in eindrangschikking, nog achter Carlijn Achtereekte. ,,Er zat geen energie meer in mijn lijf’’, constateerde Wüst.

Lees ook: Antoinette de Jong houdt het hoofd net genoeg boven water voor brons

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement