Vier dingen die opvielen aan het WK afstanden in Inzell

Het WK afstanden in Inzell zit er op. Vier dingen die opvielen tijdens vier dagen schaatsen in de Max Aicher Arena.

Olympische titel biedt geen garantie

Als er een ding opviel tijdens het WK afstanden is het wel dat er nauwelijks olympisch kampioenen waren die een jaar later ook wereldkampioen werden. Alleen Ireen Wüst vormde een uitzondering. Zij was een jaar geleden de beste in Gangneung en werd in Inzell ook wereldkampioen.

Wüsts titel was misschien wel de mooiste van allemaal. Ze wilde het goud zo verschrikkelijk graag veroveren als eerbetoon aan haar overleden vriendin Paulien van Deutekom. Ze vond een knopje dat oerkrachten bij haar los maakte.

De andere olympische kampioenen waren een jaar later stuk voor stuk niet meer de beste. Havard Lorentzen (500 meter), Kjeld Nuis (1000 en 1500), Sven Kramer (5 kilometer) en Ted-Jan Bloemen (10 kilometer) kregen in Ruslan Moerasjov, Kai Verbij, Thomas Krol, Sverre Lunde Pedersen en Jorrit Bergsma een opvolger als beste van de wereld.

Nao Kodaira (500), Jorien ter Mors (1000), Carlijn Achtereekte (3 kilometer) en Esmee Visser (5 kilometer) werden afgelost door Vanessa Herzog, Brittany Bowe, en Martina Sablikova (3 en 5 kilometer).

Geen individuele titel Kramer

Sven Kramer slaagde er voor het eerst in zijn loopbaan niet in om een individuele afstand te winnen. De generatie die Kramer eens kan kloppen staat eindelijk op. Sverre Lunde Pedersen werd voor het eerst wereldkampioen en Patrick Roest klopt nadrukkelijk aan de deur.

Het zal voor Kramer nog een fikse klus worden om begin maart in Calgary wereldkampioen te worden. Op het razendsnelle ijs van Calgary lijken de lichtere rijders Pedersen en Roest in het voordeel.

Wel pakte Kramer zijn twintigste gouden plak op het WK afstanden. Met Douwe de Vries en Marcel Bosker won hij de teampursuit.

Lang wachten

Nederland moest lang wachten op de eerste individuele titel. Donderdag en vrijdag was er alleen goud op de teamonderdelen. Zowel de Nederlandse mannen als vrouwen pakten goud op het nieuwe onderdeel teamsprint.

Pas zaterdag en zondag volgde er ook individueel goud. En veel ook. Bergsma, Wüst, Krol en Verbij pakten stuk voor stuk de wereldtitel.

Sterkste schaatsland

Nederland is ook een jaar na de Olympische Spelen nog altijd veruit het sterkste schaatsland ter wereld. Met 8 keer goud, 6 keer zilver en 2 keer brons voerden de Oranje-schaatsers de medaillespiegel aan.

Er werd zelfs een gouden plak meer veroverd dan een jaar geleden in Gangneung. Alleen was de teamsprint niet olympisch. Zonder het nieuwe onderdeel deed Nederland het iets minder dan tijdens de Winterspelen. Toen stokte de teller op 7 keer goud, 4 keer zilver en 5 keer brons.

Lees ook: Vriendinnenploeg staat achter Ireen Wüst, in goede en slechte tijden

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement