'Videoref' Makkelie voelt nu de stress al

Danny Makkelie reist met trots af als eerste Nederlandse videoscheidsrechter naar het WK voetbal in Rusland, maar nerveus is hij wel. ,,Ik zit straks met het zweet in mijn handen naar die camerabeelden te kijken en mijn hartslag is 180, want als ik iets zeg, moet het kloppen", zegt hij in Zeist bij de presentatie van de Nederlandse arbiters die naar de eindronde gaan. Naast Makkelie zijn dat Björn Kuipers en diens vast assistenten Erwin Zeinstra en Sander van Roekel.

De 35-jarige Dordtenaar weet inmiddels waar hij over praat. Makkelie pionierde vanaf het begin mee met de KNVB om de videoarbiter groot te maken en mag zich na vijf jaar een van de meest ervaren 'video assistant referees’ ter wereld noemen. ,,Ik heb me er altijd comfortabel mee gevoeld. Ik kan snel schakelen tussen beelden en situaties goed inschatten. De stress is veel groter dan wanneer je zelf op het veld staat, maar dat komt door de grote verantwoordelijkheid. Als ik als arbiter op het veld een fout maak, heb ik mezelf ermee. Als ik als videoscheidsrechter een fout doorgeef, krijgt de scheidsrechter de schuld."

Makkelie mag zich een gereputeerde videoscheids noemen, hij leidt het liefst toch wedstrijden met de fluit. ,,Mijn doel en hoop is ook op het veld te staan bij het EK van 2020 en het WK van 2022. Maar ik vind het prachtig dat ik hier al op een WK mag zijn. Het is een mooie bijrol en de wereldbond FIFA wil dit project laten slagen, dus de verantwoordelijkheid is groot."

Vaste studio

Makkelie is een van de dertien videoarbiters op het WK. Hij zit straks misschien wel alle dagen in de vaste studio in Moskou, omringd door veertig camera’s. ,,Ik weet nog niet hoeveel wedstrijden ik in actie kom, maar ik zit sowieso achter de schermen en de knoppen bij de duels van Team Kuipers. Het is een pittige job, maar de FIFA houdt ons scherp in de gaten. Als ze zien dat ik helemaal kapot zit na een wedstrijd, omdat er zoveel is gebeurd, dan zal mij voldoende rust worden gegund."

De videoscheids kan ingrijpen bij doelpunten, strafschoppen, rode kaarten en persoonsverwisselingen (verkeerde speler krijgt een kaart). ,,Ik vind dat we het in Nederland erg goed doen. Die fout onlangs bij de play-off tussen Sparta en Emmen was vervelend, maar bijna alle andere keren was er niets dan lof voor de videoref. Discussie blijft er altijd, want iedereen heeft een mening. Dus als je ingrijpt, hoop je altijd dat de mensen het snappen."

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement