Verschuren als 12e naar halve finale 100 vrij

Zwemmer Sebastiaan Verschuren heeft zich dinsdag op de Olympische Spelen gekwalificeerd voor de halve finales van het koningsnummer, de 100 meter vrije slag. De 27-jarige Amsterdammer klokte in de series 48,51 seconden, waarmee hij zich als twaalfde plaatste voor de volgende ronde.

De snelste tijd was van de Australiër Kyle Chalmers, die aantikte in 47,90. De halve finales worden dinsdagavond gezwommen in het Estádio Aquático Olimpico van Rio de Janeiro.

Verschuren bereikte vier jaar geleden bij de Spelen van Londen de finale van de 100 vrij. Met een persoonlijk record van 47,88 tikte hij daarin als vijfde aan, amper een tiende verwijderd van brons. In Rio strandde Verschuren zondag in de halve finales van de 200 vrij, het onderdeel waarop hij Europees kampioen is.

Vorm

,,Het was lastig om de knop daarna om te zetten, ik had zó graag die finale willen zwemmen. Ik heb dat wel eerst een plekje moeten geven'', zei Verschuren, die de finale van de 200 vrij op één tiende miste. ,,In de halve finales van de 100 gaat het waarschijnlijk om honderdsten. Ik benader die race als een finale, het wordt volle bak gaan. Hopelijk kan ik nog iets extra's geven en de eindstrijd halen, dat zou heel mooi zijn.''

De nummer twee van Europa op de 100 vrij is vooralsnog één van de weinige Nederlandse zwemmers die in Rio aantoont in vorm te zijn. Hij keerde dinsdag na 50 meter in zijn serie als laatste (,,daar schrik ik niet meer van, dat is altijd zo''), maar kwam in het tweede deel sterk opzetten. ,,Het moet nog wel iets harder kunnen, dat heb ik vier jaar geleden in Londen ook laten zien. Ik ben goed, ik ben in vorm.''

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement