Verliezer Nibali opeens weer een winnaar

Eigenlijk niemand gaf een week geleden nog een cent voor de kansen van Vincenzo Nibali een tweede eindzege in de Ronde van Italië in de wacht te slepen. De kopman van Astana, eerder in 2013 al winnaar van de Giro, had in de Dolomieten flinke tikken gekregen van met name Steven Kruijswijk. Maar de wederopstanding van de 'Haai van Messina' voltrok zich vrijdag, toen hij dankbaar gebruik maakte van de val van de Brabander, en zaterdag met een gedegen ingezette en geslaagde aanval op de roze trui.

De comeback van de 31-jarige voormalig Vuelta- (2010) en Tourwinnaar (2014) eindigde zondag in Turijn waar de laatste etappe werd gewonnen door de Duitser Nikias Arndt. Nibali finishte omgeven door ploegmaats, net als zijn naaste rivalen Esteban Chaves (tweede op 52 seconden) en Alejandro Valverde (bij zijn debuut in de Giro derde op 1.17). De ongelukkige Kruijswijk verloor vrijdag bij zijn val de roze trui en was een dag later gehavend en wel niet in staat een podiumplaats te behouden. De kopman van LottoNL-Jumbo werd vierde.

Het drama in de 99e Giro, die ruim drie weken geleden met Tom Dumoulin als winnaar van de openingsrit in Apeldoorn begon, lag natuurlijk in de rit van vrijdag. Kruijswijk, die een week lang de beste klimmer was in de Giro en op de eindzege leek af te stevenen, sloeg na een stuurfout over de kop en belandde in de besneeuwde berm. Terwijl vooraan Chaves en Nibali het tempo opvoerden, vocht hij zonder ploeggenoten een kansloze strijd. Een dag later had Nibali ook Chaves, die het roze van Kruijswijk had overgenomen, te pakken. De jonge Colombiaan was opgebrand en moest zich nog haasten om niet ook de tweede plaats te verspelen.

Het Italiaanse publiek had geen oog voor de verliezers, voor die Nederlander met die onuitsprekelijke naam. Nibali, die toch lang een allesbehalve sterke indruk maakte, werd opeens weer vergeleken met Fausto Coppi, met name door diens laatste Girozege in 1953 toen hij Hugo Koblet in het slotweekeinde uit het roze reed. Voor Nibali was het een emotionele machtsgreep die met tranen gepaard ging. ,,Dit is misschien wel de mooiste zege uit mijn carrière'', zei de Siciliaan. Dat mag Kruijswijk als een compliment opvatten.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement