Rodney Kongolo (links) in duel met Ilay Elmkies van ADO Den Haag.

Veldspel Heerenveen begint zorgen te baren

Rodney Kongolo (links) in duel met Ilay Elmkies van ADO Den Haag. Foto: Jeroen Putmans

De stand op de ranglijst is totaal niet zorgwekkend, het vertoonde spel van SC Heerenveen van de voorbije twee weken des te meer.

Het zal ongeveer de 50ste minuut geweest zijn, welke precies is in geen samenvatting terug te vinden. Logisch, want het was niet bepaald een hoogtepunt om nog eens van na te genieten. Hooguit René van der Gijp zal misschien vanavond aan tafel bij Veronica Inside het moment aanhalen en schaterend van de lach niet meer bijkomen om zoveel onbenul.

Lucas Woudenberg was even eerder aangespeeld, de linksback van SC Heerenveen. Maar in plaats van vooruit te denken, plaatste hij de bal meteen weer terug naar zijn collega-verdedigers.

Toen Jean Paul van Hecke daarna de back weer in de opbouw wilde betrekken, twijfelde hij even: ging Woudenberg nou die zone in die hem zoveel vrijheid zou verschaffen richting ADO-doel of bleef hij stilstaand lucht dekken aan die linkerkant?

Die twijfel was terug te zien in wat de Belg uiteindelijk bedacht. Een bijzonder matige breedtepass in plaats van een bal in de diepte. Nu verdween het leder roemloos over de zijlijn: ingooi ADO.

Het moment was illustratief voor wat SC Heerenveen zaterdagavond in Den Haag liet zien. Het voetbalde liever achter- dan vooruit en maakte het spelletje moeilijker dan het is. En vooral voor rust in een veel te laag tempo.

Moeiteloos

In de tweede helft voerde de ploeg van trainer Johnny Jansen de snelheid ietsje op, maar ADO Den Haag kon het allemaal moeiteloos bijbenen en hoefde geen moment naar adem te happen.

Woudenberg zelf wist na afloop niet precies waar het nou misging tegen ADO. ,,Daarvoor moeten we de wedstrijd nog een keertje terugzien’’, aldus de verdediger. Zeer waarschijnlijk zal coach Jansen bovenstaand voorbeeld - het gigantische misverstand tussen Van Hecke en Woudenberg - aanhalen in zijn nabespreking, van hoe het nou voortaan niet moet, in balbezit.

Joey Veerman, de vormgever van SC Heerenveen wiens gezicht op onweer stond toen hij van het veld slenterde, wist wel waar het misging, in het mistige decor aan het knooppunt A4/A12.

,,Ik hou sowieso niet van achteruit voetballen’’, vatte de spelmaker de tweede opeenvolgende Friese sof tegen een degradatiekandidaat samen. Na de teleurstellende vertoning in Waalwijk tegen RKC (1-1), was SC Heerenveen wederom niet bij machte een laagvlieger te laten verzuipen.

Veerman, de doelpuntenmaker voor Heerenveen, had zich rot geërgerd, nagenoeg negentig minuten lang. Die ergernis uitte zich vooral na de acht Heerenveense corners in de tweede helft. ,,We krijgen drie keer een corner die we voor een leeg doel naast schieten. Dat heb ik nog nooit gezien.’’

Vooral de misser van Rodney Kongolo deed pijn, na ruim een kwartier in de tweede helft. Nadat Mitchell van Bergen een levensgevaarlijke voorzet vlak voor het gapende ADO-doel liet neerploffen, mikte Kongolo hoog over.

Jansen wist wel waardoor dat kwam. Zijn ploeg was veel te slap aan de confrontatie met de Hagenaars begonnen en stond daardoor al rap met 1-0 (Lucas Woudenberg werd na een kwartiertje aan de zijlijn verrast door Pascu, Pawel Bochniewicz eruit gelopen door doelpuntenmaker David Phillip) achter.

Of die onverschillige houding was ingegeven door de kansloze missie van een week eerder in Rotterdam toen ADO met 6-0 afging tegen Sparta, werd Jansen vlak voor de wedstrijd voorgelegd, voor de camera’s van FOX Sport? Onderschatting lag immers op de loer. ,,Als wij niet goed beginnen’’, antwoordde Jansen toen, ,,dan krijg je een lastige pot. Maar begin je goed, doe je je werk goed, dan kun je hier een fantastisch resultaat halen.’’

Na de teleurstellende 1-1 zei Jansen: ,,Zo beginnen, dat zag ik niet aankomen. Soms heb ik de antwoorden ook niet.’’

Eindeloos breien

Wel begreep Jansen al tijdens de openingsfase dat het een lange, ijskoude avond zou worden. ,,Als je zo slecht aan een wedstrijd begint, is het heel lastig om dat goed te maken. Je blijft eigenlijk achter de feiten aanlopen. Dat zie je terug op beslissende momenten, op momenten dat er gescoord kan worden. Dan zie je dat de scherpte er niet is.’’

Jansen gaf als voorbeeld het getreuzel van Ibrahim Dresevic en Henk Veerman, die stuk voor stuk voor rust Heerenveen een doelpunt hadden kunnen bezorgen maar te sociaal bleken. Ze wilden een ploeggenoot laten scoren waardoor een uitgespeelde kans helemaal vastliep in goede bedoelingen.

Jansen: ,,Je moet niet eindeloos breien, je moet hem ook gewoon afdrukken. Dat bedoel ik met die scherpte, die was er vandaag gewoon niet.’’

Omdat basisspeler Oliver Batista Meier vanwege de coronaprotocollen nog steeds in thuisisolatie zat, posteerde Jansen Dresevic op het middenveld, naast Joey Veerman. Dat leidde maar tot een succesmoment: aan de gelijkmaker van Veerman ging een fraaie combinatie tussen die twee vooraf.

Misschien nu nog niet, maar Heerenveen krijgt later dit coronaseizoen waarschijnlijk de rekening gepresenteerd voor het mislopen van de winstpunten in Waalwijk en Den Haag.

,,Dit zijn dure punten’’, wist ook Jansen. Zondag is Heerenveen gastheer van PSV. Jansen: ,,De ontwikkeling van dit elftal gaat met vallen en opstaan, dat weet ik. Maar daarom ben ik nog wel steeds enorm teleurgesteld met het resultaat van vanavond.’’

Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct