Het uitduel bij Jong Ajax leverde SC Cambuur vrijdagavond twee verliespunten op. De schade was met blessures en een schorsing groter. Alex Bangura mag daardoor vanavond tegen Jong Utrecht starten.

Ja, soms moest hij dit seizoen weleens slikken. Alex Bangura voelt namelijk dat hij dicht tegen een basisplaats bij Cambuur aanzit. Zijn trainers vertellen hem dat ook geregeld. En dan is het best lastig om zijn naam weer bij de reserves te zien staan. ,,Het is een lastige rol’’, erkent Bangura. ,,Maar het triggert me ook.’’ Zijn doel is duidelijk. ,,Ik wil eerste linksback worden.’’

De Fransman David Sambissa staat echter voor hem in de pikorde. Een keer startte Bangura in de competitie in de basis, half januari op bezoek bij NEC. ,,Je hoopt dan op meer.’’ De wedstrijd daarna stond Sambissa er weer in. ,,Dat was wel een teleurstelling, maar ik zet het ook om in iets positiefs. Ik heb wel de kans gekregen. Dat geeft me vertrouwen.’’

Bangura haalt overal altijd wel iets positiefs uit. Zijn brede lach verraadt zijn positieve inborst. ,,Geduld is het belangrijkste’’, weet hij. ,,Maar dat is niet altijd gemakkelijk voor een jonge jongen.’’ De verdediger is pas 21 jaar. ,,Maar als je hard werkt, word je altijd een keer beloond.’’

Hard werken is hem niet vreemd. In de eerste seizoenshelft bestond Bangura’s werk uit af en toe invallen en vooral veel trainen. Omdat het beloftenteam niet meer bestaat, kon hij daar geen wedstrijdritme opdoen. Bovendien was het vanwege de coronapandemie lastig om oefenwedstrijden te organiseren.

Het was vooral zaak om de conditie op peil te houden. Met fysiek trainer Nicky Boonstra deed hij veel extra dingen. Bangura zorgt goed voor zijn lichaam. ,,Het was zaak om fit te blijven. Als er iets gebeurt, moet ik er staan.’’

Tegen Jong Ajax gebeurde er wat. De schade die Cambuur overhield aan het uitduel op sportcomplex De Toekomst was groter dan het verlies van twee punten. Op de training ontbraken gisteren verschillende spelers deels of in zijn geheel. Robert Mühren, die vrijdag een tik op zijn knie kreeg, Calvin Mac-Intosch en Jamie Jacobs zijn vraagtekens voor de wedstrijd van vanavond tegen de Utrechtse beloften.

Doke Schmidt liep tegen zijn vijfde gele kaart aan en is geschorst. Daarnaast gingen Michael Breij en David Sambissa door hun enkel. Invaller Breij was nog maar net in het veld, maar moest noodgedwongen verder. ,,Sommige jongens hebben met een blessure op karakter de wedstrijd uitgespeeld’’, wist De Jong.

Breij is er vanavond niet bij. ,,Er zit een dik ei op mijn enkel’’, zei hij bij het verlaten van het stadion. David Sambissa moest vrijdag al vroeg het veld verlaten toen hij door zijn enkel ging. Alex Bangura verving hem en start vanavond ook als linksback. ,,Je kunt dat wel een beetje verwachten met drie duels in zeven dagen’’, zei hij over de verschillende pijntjes.

Hij heeft nu meer wedstrijdritme dan in de eerste helft van het seizoen. Na de winterstop speelden de reserves oefenwedstrijden tegen FC Groningen, PEC Zwolle en SC Heerenveen. ,,De derby heb ik weer gewonnen’’, zei Bangura lachend. Hij verwees nog even naar de virtuele derby aan het begin van de coronapandemie. Toen won hij een potje FIFA op de Playstation van Heerenvener Arjen van der Heide.

De oefenpotjes zijn echter niet te vergelijken met wedstrijden in het eerste. ,,Je hebt wel even lekker 90 minuten in de benen, maar het is toch anders.’’ De spanning voor een echte wedstrijd is vele malen groter. Gezonde spanning, want Bangura voelt zich heerlijk relaxt in aanloop naar zijn tweede wedstrijd als basisspeler.

Hij hoopt dat er nog vele volgen. Zondag staat de topper bij Almere City op het programma. Bangura zou dolgraag spelen. Die wedstrijd wordt bijzonder, omdat er eindelijk weer eens publiek bij mag. ,,Ik hoop dat er stiekem ook wat fans van ons bij zijn. Alleen niet in dat vak waarin niet gejuicht mag worden.’’ Almere City is onderdeel van een proef om te zien hoe er weer publiek bij voetbalwedstrijden kan zijn.

Bangura kijkt uit naar de terugkeer van de supporters. Hij mist ze. ,,Het gejuich dat je in de catacomben al hoort, het geschreeuw bij de eerste tackle, de sfeer na een doelpunt. Je speelt voor publiek. Die lege vakken wennen nooit. De laatste keer dat ik voor publiek speelde, was in september toen ik tegen Jong Utrecht ook al vroeg inviel. Dat is echt te lang geleden.’’


Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
Cambuur
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct