Veel doelpunten en spectaculaire comebacks: Anjum uit, altijd lastig

Het Anjum-duo Jan Tijtsma (links) en Wiebe Wessel Bos: ,,We geven nooit op en blijven altijd knokken.’’ FOTO MARCEL VAN KAMMEN

Wedstrijden van Anjum zijn het aanschouwen vaak meer dan waard. Veel doelpunten en spectaculaire comebacks zijn eerder regel dan uitzondering bij de zaterdag-derdeklasser.

Wie naar de uitslagen en de ranglijst van zaterdag 3B kijkt, ziet dat Anjum met een doelsaldo van twintig voor en 21 tegen op de vijfde plek staat. Knap. Want een negatief doelsaldo tref je doorgaans pas rond plek zes, zeven á acht aan. Het zegt veel over de spektakelploeg uit Dongeradeel.

Doelpuntenfestijn

Het laatste doelpuntenfestijn dateert van twee weken geleden, toen in het thuisduel met Twijzel na rust een 0-3 achterstand werd weggepoetst. Niet in de laatste plaats door een hattrick van Jan Tijtsma (18). ,,We scoorden pas in de 64ste minuut de 1-3, kwamen terug tot 3-3 en vijf minuten voor tijd stonden we weer met 3-4 achter. Gelukkig konden we het met twee doelpunten van mij nogmaals omdraaien”, vertelt de aanvaller. ,,In de rust zeiden spelers van Twijzel al tegen elkaar: Anjumers zijn net Duitsers. Ze geven nooit op en scoren altijd in de laatste minuten.”

Voorstopper van het Anjumer vlaggenschip is Wiebe Wessel Bos (28). Hij sluit zich aan bij de woorden van Tijtsma. ,,Er zijn weinig ploegen die hier graag spelen. Tegenstanders die bij ons op bezoek komen, weten dat het een lastig middagje wordt.”

Spoken

Voor tegenstanders kan het op sportpark ’t Kolkenfjild dus aardig spoken. Door de prestaties van Anjum is het publiek vaak in grote getale aanwezig. ,,Er is een vaste groep die er altijd is, maar ook mensen uit andere dorpen die zin hebben om een lekkere pot voetbal te kijken”, legt Tijtsma uit. ,,Het zijn vaak ook de thuisduels die zo in het oog springen.”

Met twaalf punten uit zeven wedstrijden wekt de ploeg de indruk dat het voor promotie wil gaan. Maar dat wordt door Bos naar het rijk der fabelen verwezen. ,,We willen ons zo snel mogelijk handhaven. Het gat met de nummer twaalf is maar vier punten. We hebben ook niet een ploeg voor de tweede klasse.”

Spektakelpotje

Vorig seizoen zaten er ook spektakelpotjes tussen. Thuis tegen Rijperkerk bijvoorbeeld. ,,Stonden we na negentig minuten met 1-4 achter. Kwamen we in blessuretijd nog terug tot 4-4”, vertelt Bos alsof het de normaalste zaak van de wereld is. ,,Komen de toeschouwers in de kantine en zeggen ze: we wisten wel dat het goed zou komen.”

De oorzaak voor de vele tegengoals is lastig te vinden. Volgens Bos scoren de tegenstanders vooral uit standaardsituaties. ,,We hebben de pech dat veel vrije trappen en corners er ingaan. Maar dat maken we voorin vaak ook weer goed. Al wil ik als verdediger ook weleens met 2-0 winnen en achterin de boel dichthouden.” Daar is Tijtsma het niet helemaal mee eens. ,,Als aanvaller is 4-3 wel mooi. Tenzij we 2-0 winnen en ik tweemaal scoor natuurlijk.”

Kamikazevoetbal

De doelpuntrijke duels wekken de schijn van kamikazevoetbal. Maar dat is niet aan de orde, volgens het Anjumer duo. Tijtsma: ,,We spelen juist erg behoudend. We beginnen met 4-4-2. Tenzij we achter komen, dan schakelen we over naar 4-3-3 zoals tegen Twijzel. We geven nooit op en blijven altijd knokken. Hoe uitzichtloos de situatie ook is. Dat is onze grote kracht. Er is niemand die denkt: we pakken Anjum even.”

Bos: ,,Je weet pas na 95 minuten dat je hier gewonnen hebt.”