Vanochtend meet KNSB de ijsdiktes: Noordlaren maakt goede kans op NK marathon

De eerste marathon op natuurijs in Noordlaren in 2013. Foto Corné Sparidaens

De eerste marathon op natuurijs staat voor de deur. De KNSB meet vanochtend de ijsdiktes in Noordlaren, Haaksbergen en mogelijk ook Nieuw-Buinen.

Als de ijsvloer op de hele baan minimaal drie centimeter dik is, kan een wedstrijd worden uitgeschreven. Zowel in Haaksbergen als Noordlaren zijn de ijsmeesters optimistisch. Aan het eind van de ochtend wordt de knoop doorgehakt of en zo ja waar en wanneer de eerste marathon op natuurijs wordt verreden.

Mooie dag

,,We hebben een mooie dag achter de rug”, zegt Willem Hut, competitieleider marathon van de KNSB. ,,Haaksbergen heeft al het ijs dat ‘s nachts was gevormd kunnen behouden. Noordlaren heeft zijn baan al open gehad voor de eigen leden en staat er ook goed voor. Ook in Nieuw-Buinen is men positief.’’

Hut is normaliter de man die namens de KNSB de ijsdikte opmeet. Hij is vandaag echter afgereisd naar Oostenrijk, omdat daar donderdag de reeds geplande wedstrijden op het natuurijs van de Weissensee worden verreden. Collega Arjan Smit neemt de rol van Hut in Nederland over.

Haaksbergen, Nieuw-Buinen of Noordlaren?

In de strijd om de eerste marathon op Nederlands natuurijs zijn Veenoord/Nieuw-Amsterdam en Arnhem achterop geraakt. Haaksbergen en Noordlaren hebben de beste papieren, nieuwkomer Nieuw-Buinen dingt ook nog serieus mee. Vorige winter ging de primeur naar schaats- en skeelerclub IJSCH uit Haaksbergen. Daarna werden nog marathons verreden in Arnhem en Noordlaren (IJsvereniging De Hondsrug). Omdat de dooi inviel, kon de vierdaagse niet worden voltooid.

De laatste keer dat een vierdaagse wedstrijd werd afgewerkt was in december 2010. Toen wonnen Christijn Groeneveld en Jolanda Langeland het klassement na wedstrijden in Noordlaren, Veenoord, Haaksbergen en Gramsbergen.