Anlène van der Meer haalt in Ede uit namens VC Sneek. Rechts spelverdeelster Nienke Tromp, in het midden Britt Schreurs.

Van volleybalfront weinig nieuws: VC Sneek geen set gegund tegen Sliedrecht Sport

Anlène van der Meer haalt in Ede uit namens VC Sneek. Rechts spelverdeelster Nienke Tromp, in het midden Britt Schreurs. Foto: Dijks Fotografie

De coronabreak heeft de verhoudingen nauwelijks veranderd. Zeven maanden na hun laatste krachtmeting was VC Sneek tegen Sliedrecht geen set gegund.

De halve finale in de strijd om de Super Cup nam in de sfeerloze Edese-hal vijf kwartier in beslag. De ploeg van de nieuwe trainer coach Jeffrey Scharbaai harkte 53 punten bij elkaar, 22 minder dan de formatie van ex-international Vera Koenen: 18-25, 15-25, 20-25. Op 7 maart had Sneek aan de thuiswedstrijd tegen de landskampioen en bekerwinnaar nog een set overgehouden. Toen bedroeg het verschil na vier sets 15 punten.

,,Zo goed zijn ze dus’’, stelde Scharbaai zaterdag nuchter vast. Hij concludeerde ‘dat het aanvallend beter had gekund’. In de fases dat Sneek op z’n toppen speelde, werd Sliedrecht knap tegengas geboden. Die periodes waren echter te schaars om van een spannende wedstrijd te kunnen spreken. 

Eenzijdig was het evenmin. Dat had mede te maken met de Sneker arbeidsmoraal. In de derde set werd van 0-5 teruggeknokt tot 17-15. Maar telkens als het team met ex-international Carlijn Ghijssen-Jans (van 2014-2016 spelend voor Sneek) serieus aanzette, werd het verschil in slag- en blokkracht zichtbaar. Onder druk liet ook de passing aan Sneker zijde te wensen over.

Aan inzet weer geen gebrek bij Sneek, dat er met Wies van Solkema een aardige vechtjas bij heeft gekregen. Wonderen mogen van de passer-loper niet worden verwacht, weet ook Scharbaai. ,,Wies doet het prima, maar ze moet tijd gegund worden. Je kunt van alles willen, maar op dit niveau gaat niets van het ene op het andere moment.’’

Van Solkema (19) startte zaterdag niet, maar verscheen al vroeg in de eerste set voor Britt Schreurs. Passend ging het niet van een leien dakje, maar als Van Solkema de plankenkoorts heeft overwonnen, kan ze zeker haar steentjes bij gaan dragen. 

Sneek kent zijn plaats. Sliedrecht steekt er qua budget en trainingsintensiteit ver bovenuit. Wellicht dat Eurosped en Apollo verrast kunnen worden. ,,We gaan weer voor een plek bij de eerste vier’’, zei Scharbaai in Ede, waar langs de kant niet voor een punt gejuicht mocht worden en ook luid coachen verboden was. 

Langs de kant zag Joop Alberda dat de coronaprotocollen behoorlijk werden nageleefd. ,,We liggen op zo’n dag onder het vergrootglas en op social media wordt over elk ‘foutje’ gezeurd, maar heb alsjeblieft begrip. Iedereen moet wennen. We zijn blij dat er nog wat kan.’’ 

De uit Oosterwolde afkomstige technisch-directeur van de Nevobo houdt echter zijn hart vast voor de komende weken. Vorige week werden in de top- en eerste divisies veertien duels vanwege coronaverdenkingen geannuleerd en vrijdag belden de Sliedrecht-mannen af voor hun halve finale om de Super Cup. 

,,Het was heerlijk om weer een echte pot te spelen. Ik had zo’n sterke tegenstander in de voorbereiding ook wel willen treffen’’, zei Anlène van der Meer. In haar vierde seizoen in de Sneker hoofdmacht zal zij een fors aandeel in de aanvalsplannen moeten leveren. In Ede kwam dat nog niet uit de verf. ,,Ik was wat te zenuwachtig’’, aldus de linkshandige Van der Meer. 

Die nervositeit vloeide voort uit de wetenschap dat ze op de radar staat van de bondscoaches. Van der Meer staat, tot haar verrassing, op een  longlist  met dertig speelsters die mee mogen trainen met Oranje. Ze is gevraagd twee keer per week naar Papendal te komen. ,,Om fysieke redenen doe ik dat eerst niet, ik wacht nog minstens twee maanden.’’

Van der Meer kampte het laatste half jaar met gewichtsafname. ,,Het ging wat te gek, maar ik heb er geen stress van en word nu begeleid door een diëtiste. Als ik stabiel op gewicht blijf, komt alles goed. Dat komt het, want ik ben er hard mee bezig, voel me fit en sterk en krijg veel steun.’’ 

Van der Meer richt zich met haar club op de competitiestart. Zondag wacht, in de lege Sneker sporthal, Fast uit Gennep. ,,Wij beschikken over individueel goede speelsters. We moeten zorgen dat we echt een collectief worden’’, aldus Van der Meer vanachter haar mondkapje. ,,Inderdaad, zo lang het kan.’’

Sliedrecht won de Super Cup voor het vierde jaar op rij door in de finale Eurosped te kloppen (3-1). Bij de mannen versloeg het Groningse Lycurgus, ook in vier sets, Orion.

Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct