Van het Diamanttoernooi tot het Open Fries kampioenschap: voetballers duiken massaal de zaal in

Sfeerbeeld uit 2002 van het FK zaalvoetbal, dat toen nog gehouden werd in het Leeuwarder FEC.

Op de velden ligt het voetbal de komende weken stil, maar van een winterstop is geen sprake. De zaalvoetbaltoernooien volgen elkaar in rap tempo op. Een rondgang langs de sporthallen.

‘Diamanten’ in Drachten

De sporthal aan de Drachtster Sportlaan is deze week het decor van het Diamanttoernooi. ,,Dit is zo’n beetje het open Fries kampioenschap van het vrouwenvoetbal”, zegt Conny Oosting, mede verantwoordelijk voor de organisatie. Het toernooi duurt een week. Er doen 75 teams van ruim dertig clubs mee.

De meisjesteams onder 13 en onder 15 trapten het toernooi af. In de jongste categorie pakte Drogeham de zege, terwijl een leeftijdscategorie hoger VIOD uit Driezum de beker won. Hierna streden de teams uit de A- en B-categorie om de tickets voor de finale-avond. De B-finales vinden vanavond plaats, de topcategorie komt morgen in actie.

,,In de B-categorie heb je het over goede teams als Franeker en Marum, de winnaar van de vorige editie”, legt Oosting uit. ,,In de A-categorie spelen teams uit de eredivisie, zoals Avanti uit Stiens, Drachtster Boys en titelhouder VIOD.”

De meisjesteams onder 17 en 19 spelen hun toernooi morgen, voordat de A-finales losbarsten.

2500 euro in Jubbega

In sporthal De Kompanije te Jubbega begint vanavond de 29ste editie van het Kerstzaaltoernooi, de laatste jaren met COOP als naamgever. De poulewedstrijden worden ook gespeeld op 22 en 29 december. Op zaterdagavond 30 december zijn de finales. ,,Er zijn drie poules van zeven teams. Per groep gaan de eerste twee door naar de finaleronde, plus de twee beste nummers drie”, aldus Geert Veenstra van de organisatie.

Het toernooi staat hoog aangeschreven. ,,Elk jaar hebben we een ‘tropische verrassing’ in het veelal Friese deelnemersveld, zegt Veenstra. ,,Dit jaar is dat Nesslandia uit Rotterdam.”

In de prijzenpot zit 2500 euro. De winnaar ontvangt 1000 euro. Favorieten? Veenstra: ,,Sneek Wit Zwart, de zondag-hoofdklasser, GRC Groningen en Nesslandia.”

Leekster Voetbalgala

Het bekende Leekster Voetbalgala is toe aan de 32ste editie. Er doen 55 mannen- en vrouwenteams mee. Onder andere DIO Oosterwolde, Haulerwijk, ODV en De Griffioen zorgen voor de Friese inbreng. Het B-toernooi begint vanavond met zestien ploegen. De beste zeven teams mogen door naar het A-toernooi. De eerste ronde daarvan is op woensdag 27 december met dertig teams en eindigt op 30 december.

Op 6 januari spelen de beste zestien mannenteams de tweede ronde. De beste acht daarvan maken op de gala-avond van 13 januari uit wie het toernooi wint.

Morgen begint het vrouwentoernooi waaraan zestien teams deelnemen. Daarvan gaan er acht naar de kruisfinales op 29 december, de finales worden op zaterdag 13 januari gespeeld.

Uitblinkers in Sneek

In dit lijstje mag het ING-zaalvoetbaltoernooi voor mensen met een beperking niet ontbreken. Dit wordt op 28 december voor de vijftiende keer gehouden in de Schuttersveldhal te Sneek.

Op dit toernooi komen niet alleen Friese clubs af. Ook Kids-United uit Groningen, HH ’97 uit Hollandscheveld en Flevo Boys uit Emmeloord strijden om eremetaal. Friesland wordt vertegenwoordigd door Blauw Wit ’34, Drachten en SWZ.

Ruim 850 jeugdteams

Tijdens de kerstvakantie gaan ook de jeugdteams van alle Noord-Nederlandse clubs weer massaal de zaal in. Zij spelen het KNVB Kerstzaalvoetbaltoernooi. Er staan ruim 850 teams ingeschreven. Zij zijn verdeeld over acht rayons.

De groepswedstrijden vinden plaats van 27 tot en met 30 december en van 2 tot en met 4 januari. Per rayon gaat van elke leeftijdscategorie één team naar de finaledag. Die wordt, zoals de laatste jaren gebruikelijk, gehouden in De Trije te Franeker en wel op 6 januari.

Open Fries kampioenschap

Het Open Fries kampioenschap mag in dit lijstje niet ontbreken. Van 4 tot en met 11 januari strijden 96 mannenteams en 48 vrouwenteams voor een plaats in de finales. Die vinden plaats op zaterdag 13 januari. Alle wedstrijden worden gespeeld in De Trije. Veld- en zaalteams komen tegen elkaar uit. Bij de mannen is zvv Urk titelverdediger, bij de vrouwen regerend landskampioen en bekerwinnaar Drachtster Boys.