Van Silfhout met Nederlandse titel naar Rio

Dressuurruiter Diederik van Silfhout heeft zondag voor het eerst de Nederlandse titel veroverd. De 28-jarige Gelderlander profiteerde met Arlando optimaal van het afhaken van titelverdediger Edward Gal, die zondag de afsluitende kür op muziek oversloeg om zijn paard Glock's Voice niet te veel te belasten.

Direct na het NK in Ermelo maakte bondscoach Johan Rockx bekend dat Van Silfhout samen met Gal, Hans Peter Minderhoud (Glock's Johnson) en Adelinde Cornelissen (Jerich Parzival) de Nederlandse equipe voor de Spelen vormt. Gal en Cornelissen pakten vier jaar geleden in Londen met Anky van Grunsven brons in de landenwedstrijd, individueel was er toen olympisch zilver voor Cornelissen.

,,In de breedte hebben we een heel sterk team'', zei Rockx, de vervanger van de zieke Wim Ernes. ,,De scores liggen heel dicht bij elkaar. Als je die bij elkaar optelt, dan doen we zeker mee in de strijd om de medailles in Rio. Onze combinaties zijn ervaren en presteren goed.''

Top zes

Van Silfhout won in Ermelo de kür met een persoonlijke topscore van 84,825 procent, Cornelissen werd tweede (81,425) en Minderhoud derde (80,850). In het eindklassement van het NK eindigde Minderhoud als tweede en Cornelissen als derde. Gal ontbrak, nadat hij vrijdag met Glock's Voice de Grand Prix had gewonnen. De zevenvoudig nationaal kampioen besloot zijn paard te sparen voor Rio.

Het Nederlandse eventingteam voor de Spelen bestaat uit Merel Blom (Rumour Has It), Tim Lips (Bayro), Alice Naber-Lozeman (Peter Parker) en Theo van de Vendel (Zindane). ,,We gaan voor de top zes'', aldus bondscoach Martin Lips. Blom en Lips behoorden tot de equipe die twee jaar geleden bij de WK verrassend brons veroverde.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement