Van Rouwendaal verspeelt Europese titel

Sharon van Rouwendaal heeft zondag op de eerste dag van de EK Open Water in Hoorn haar Europese titel op de 10 kilometer verspeeld. De 22-jarige zwemster maakte op het laatste rechte stuk als leidster een kostbare fout. Ze ging langs de verkeerde kant van de boei, moest een stukje terugzwemmen en verloor daardoor de nodige tijd. Ze raakte haar eerste positie kwijt en moest genoegen nemen met de vierde plek in de eindstand.

Het EK-goud ging door de dramatische ontwikkelingen in de eindfase naar twee zwemsters: wereldkampioene Aurélie Muller uit Frankrijk en de Italiaanse Rachele Bruni. Beiden tikten na ruim twee uur in het water te hebben gelegen gelijktijdig aan. De jury bekeek de finishfoto nauwkeurig, maar kon toch niet één winnares aanwijzen.

Olympisch kampioene Eva Risztov uit Hongarije belandde aanvankelijk op de derde plaats, maar werd gediskwalificeerd. Daardoor ging het brons naar de Italiaanse Arianna Bridi.

Bekeken race

Van Rouwendaal zwom tot haar miskleun een bekeken race. De titelverdedigster lag voordurend op een plek in de subtop en trachtte zoveel mogelijk energie te sparen voor de eindfase. In de laatste van de vier ronden kwam Van Rouwendaal voor de eerste keer aan kop, met nog 1200 meter te gaan.

De Nederlandse topzwemster, vorig jaar tweede op het WK op dit onderdeel, slaagde erin alle aanvallen op haar leidende positie te pareren en was met amper nog 50 meter te zwemmen op weg naar goud. De kampioene van 2014 in Berlijn verloor in de finale van de race echter even het overzicht en schakelde met de verkeerde baankeuze zichzelf uit.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement