Van Praag wil geweld fans Europees bestrijden

Michael van Praag gelooft in de overeenkomst die veertien Europese landen en de Raad van Europa zondag tekenden om voetbalvandalisme tegen te gaan. ,,Dit gaat zeker helpen problemen te voorkomen'', zei hij.

Van Praag was als hoofd stadion en veiligheid van de UEFA nauw betrokken bij het convenant. De voorzitter van de KNVB denkt dat er veel problemen met voetbalsupporters voorkomen kunnen worden als verschillende Europese inlichtingendiensten informatie beter uitwisselen en delen. ,,Dat werkt nu nog niet voor honderd procent'', zegt hij. ,,Maar ik denk dat we op die manier voetbalgeweld zoals in Marseille tijdens het EK kunnen voorkomen.''

,,We kunnen en moeten meer doen om voetbalvandalisme te bestrijden en te voorkomen'', zei de Amsterdammer die in de race is om het voorzitterschap van de UEFA. ,,En daarom is deze overeenkomst met de Raad van Europa een belangrijke stap voorwaarts. Autoriteiten zijn in de toekomst beter voorbereid als kennis op allerlei niveau gedeeld wordt. Dan worden ze minder snel verrast.''

Rusland

Rusland was één van de veertien landen die de overeenkomst ondertekende. Uitgerekend sommige fans van dat land lieten zich van hun slechtste kant zien tijdens het EK. Ze zorgden onder meer voor grote problemen rond en tijdens het eerste groepsduel met Engeland in Marseille. Nederland, Frankrijk, Bulgarije, Georgië, Griekenland, Litouwen, Moldavië, Monaco, Montenegro, Portugal, Zwitserland, Macedonië en Oekraïne hebben zondag ook hun handtekening onder het convenant gezet.

De Noor Thorbjörn Jagland, secretaris-generaal van de Raad van Europa, verwacht dat snel meer landen zich aansluiten. ,,Als we nu al veertien landen hebben, dan zullen er snel meer volgen'', zei hij.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement