Van Praag wil Platini opvolgen

Michael van Praag wil Michel Platini opvolgen als voorzitter van de UEFA. Dat werd woensdag duidelijk op een persconferentie na een buitengewone bestuursvergadering van het uitvoerend comité van de Europese voetbalbond.

Secretaris-generaal Theodore Theodoridis van de UEFA bevestigde dat Van Praag tijdens de vergadering heeft aangegeven dat hij zich kandidaat wil stellen. Het bestuur van de UEFA heeft zich echter nog niet unaniem achter de voorzitter van de KNVB geschaard. Tijdens de ontmoeting in Basel is geen overeenstemming bereikt over één sterke kandidaat.

Mogelijke opvolgers van Platini moeten zich voor 20 juli kandidaat stellen. De verkiezingen voor het voorzitterschap van de UEFA worden op 14 september in Athene gehouden. Theodoridis wilde niet bevestigen dat hij zelf ook de hoogste baas van de UEFA wil worden. De Griek is volgens bookmakers erg kansrijk om Platini op te volgen. Tot de verkiezingen van september staat de UEFA onder leiding van Ángel María Villar Llona. De Spanjaard reikt op 10 juli ook de beker uit aan de winnaar van het EK.

FIFA

De 68-jarige Van Praag stelde zich vorig jaar januari al kandidaat voor het voorzitterschap van de wereldvoetbalbond FIFA. De voormalig preses van Ajax trok zich echter terug omdat hij vond dat prins Ali van Jordanië dan meer kans had om van Sepp Blatter te winnen.

De geboren Amsterdammer is al één van de vice-voorzitters van de UEFA. Hij geniet steun van veel bonden uit West-Europa, zo bleek ook al tijdens de campagne die hij voerde voor het voorzitterschap van de FIFA. Het oostelijke deel van dit continent is echter met meer lidstaten bij de Europese voetbalbond aangesloten. De KNVB moet op zoek naar een nieuwe voorzitter als Van Praag er in slaagt de verkiezingen voor de hoogste functie bij de UEFA te winnen.

De Europese voetbalbond krijgt een nieuwe leider omdat Platini vorige week het beroep verloor bij het internationale hof van sportarbitrage CAS tegen zijn schorsing en opstapte. De Fransman ontving in 2011 een dubieuze betaling van 1,8 miljoen euro van de eveneens geschorste voormalig FIFA-voorzitter Blatter.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement