Door een pilot van de KNVB bij voetbalvereniging Foarút in Menaam, speelt Ellen Fokkema (19) komend seizoen met het eerste mannenelftal in de vierde klasse. Uniek in Nederland.

Ellen Fokkema laat thuis in Slappeterp een teamfoto zien die dertien jaar geleden is gemaakt. Ze was toen 6 jaar en F-pupil van Foarút in Menaam. Van de zeven jongens die er ook op staan, zijn drie nog steeds haar teamgenoot.

Ze heeft met hen dus al jarenlang gevoetbald, de afgelopen zes jaar bij de samenwerkende jeugd van de Dronryp Foarút Combinatie (DFC). Ze weet niet beter. De jongens van toen, nu jongemannen, evenmin. Ellen Fokkema is, zoals in Menaam vaak wordt gezegd, one of the boys . En als controlerende middenvelder is ze bepaald niet de slechtste van het stel.

Reglementen

Toch had het niet eens zoveel gescheeld of ze had moeten vertrekken bij haar vereniging. Omdat het voor een vrouw in principe door de reglementen onmogelijk is om in een standaard eerste mannenteam te voetballen (A-categorie), leek ze te moeten uitwijken naar een vrouwenploeg.

Die is er wel bij Foarút, maar de hoogst spelende Menamer dames zijn op een bescheiden niveau actief. Fokkema, die in het verleden deel uitmaakte van de nationale Onder 14- en Onder 15-selectie, heeft behoefte aan wat meer uitdaging. Om diezelfde reden wilde ze ook niet in het tweede bij de mannen voetballen. ,,By it earste moat ik my 120 prosint ynsette”, zegt ze. ,,Dat is wat ik wol.”

Hoofdklasser SC Stiens was in beeld. Ze trainde er een paar keer mee. Maar gelukkig voor Ellen Fokkema: ze kan toch bij Foarút blijven én ze maakt komend seizoen deel uit van het eerste mannenelftal.

De KNVB is een pilot begonnen bij de vierdeklasser, een proef. Die duurt een jaar. Mocht het goed gaan, dan past de bond de regels misschien aan om het vrouwen voortaan mogelijk te maken om altijd in het beste mannenteam van een club te spelen. Net als Ellen Fokkema nu.

‘Se hat op har posysje in bepalende rol’

In wezen, zegt Foarút-bestuurslid Auke Grijpma, is het heel vreemd dat het anno 2020 nog niet geregeld is. Dat meisjes van alle leeftijden dus wél met jongens mogen voetballen, dat ook de lagere elftallen bij de mannelijke senioren toegankelijk zijn voor vrouwen, maar dat een ‘mannelijk vlaggenschip’ exclusief voor mannen is.

,,Wy binne foar lykweardigens”, zegt Grijpma. ,,Boppedat kin Ellen gewoan hartstikke goed fuotbalje. Se hat op har posysje in bepalende rol.”

Drie keer is scheepsrecht

Vorig jaar diende de club al een verzoek in bij KNVB om Fokkema haar debuut in het eerste te laten maken. Dat werd afgewezen met een verwijzing naar de reglementen. Voor de jaarwisseling deed Foarút een tweede poging. Opnieuw tevergeefs. Maar de derde keer, in maart, had wél effect. Een paar maanden geleden kregen de middenveldster en haar club goed nieuws.

Qua kracht en snelheid moet Fokkema, die vaardig is met zowel haar rechter- als haar linkerbeen, het vaak afleggen tegen mannen. Met opstootjes bemoeit ze zich nooit. Aan voetballers die zich aanstellen heeft ze een gruwelijke hekel. ,,Soms haw iksels wolris te krijen mei in kamikaze-oertreding fan in tsjinstanner. Dan gean ik stean, sis der wat fan en fuotbalje wer fierder.”

,,Ik moat it ha fan myn ynsicht en hannelingssnelheid”, vervolgt ze. ,,Manlju kinne my miskien maklik oan de kant triuwe, mar ik sjoch faak earder as oaren wat der gebeure moat yn in wedstriid. Dat kompensearret in hiel soad.”

SC Heerenveen

Ze heeft er af en toe nog wel eens spijt van dat ze een paar jaar geleden niet is ingegaan op een aanbod van eredivisieclub SC Heerenveen. Het was toen te lastig om ja te zeggen. Ze zat in het examenjaar van de havo en had geen rijbewijs. Haar moeder had haar dan voor elke training en wedstrijd moeten brengen.

Toen Heerenveen haar een tweede keer vroeg, was ze net hbo-studente verpleegkunde en moest Fokkema haar propedeuse zien te halen. Dat ging voor. ,,No tink ik: ik hie it wol besykje wollen by Heerenveen. Ek al hie it mar in jier west.”

Maar goed, ze is al lang blij dat ze komende seizoen in een elftal met Foarút-mannen actief is in de vierde klasse. De andere spelers en trainer John Hofte zijn ook heel enthousiast.

Bekerduel met Beetgum

De eerste officiële wedstrijd speelt Foarút op 29 augustus tegen Beetgum, waar haar zussen Jenny en Marianne in het vrouwenteam spelen. Het gaat om een bekerduel. Eerder staan een paar oefenpotjes op het programma.

,,Ik hoopje foaral dat wy wille hawwe en hâlde takom jier. Uteinlik is mei freonen fuotbalje it aldermoaiste. Ik mei graach bepalend wêze op it fjild, bin fanatyk, maar de lol dy’t wy mei elkoar ha is it belangrykst.”

Bestuurslid Grijpma van Foarút hoopt dat de pilot slaagt. Hij gaat ervan uit dat dat zo is.

,,Ik fyn it net mear as normaal dat froulju mei manlju fuotbalje kinne yn in A-team. Fuotbalje se leaver mei freondinnen, dan is dat fansels prima. Mar de mooglikheid om in oare kar te meitsjen moat der gewoan wêze.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
Voetbal
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct