UEFA: diskwalificatie bij nieuwe rellen

Het bestuur van de Europese voetbalbond UEFA dreigt Engeland en Rusland te diskwalificeren op het EK als hun supporters zich nog een keer misdragen. Dat krachtige signaal gaf het UEFA-bestuur, met daarin onder anderen vicevoorzitter Michael van Praag, zondag af naar aanleiding van de ongeregeldheden een dag eerder in Marseille. Russische fans drongen daar het vak met Engelse fans binnen, wat leidde tot vechtpartijen en paniek.

De tuchtcommissie van de UEFA heeft een strafonderzoek ingesteld naar de Russische voetbalbond. Fans uit dat land staken zaterdag ook vuurwerk af in het stadion en maakten zich schuldig aan racistisch gedrag. In de aanloop naar de EK-wedstrijd werd Marseille dagenlang geteisterd door voetbalrellen tussen hooligans uit Rusland en Engeland.

,,Voor zulk onacceptabel gedrag van zogenaamde supporters is geen plek in het voetbal'', stelt de UEFA. ,,We moeten onze sport beschermen en verdedigen. Het UEFA-bestuur heeft de bonden van Engeland en Rusland gewaarschuwd dat het niet zal schromen om extra sancties op te leggen, die los staan van de beslissing die de onafhankelijke tuchtcommissie zal nemen. Als zulk geweld nogmaals voorkomt, hoort diskwalificatie van beide landen op het toernooi tot de mogelijke sancties.''

Het beladen duel in Marseille eindigde in 1-1. Engeland en Rusland trekken nu vanuit het zuiden van Frankrijk naar het noorden. De Russen spelen woensdag in Lille tegen Slowakije, Engeland treft een dag later Wales in het nabijgelegen Lens. De vrees bestaat dat het daar tot nieuwe rellen gaat komen. De UEFA scherpt de veiligheidsmaatregelen in alle EK-stadions aan. Zo worden er extra beveiligers ingeschakeld.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement