Sam Feringa: ,,Cijfers geven een richting, maar het gaat erom hoe iemand zich voelt.”

Tropenweken voor SC Heerenveen en Sam Feringa: 'Elke speler krijgt een individueel programma'

Sam Feringa: ,,Cijfers geven een richting, maar het gaat erom hoe iemand zich voelt.” FOTO FPH/MUSTAFA GUMUSSU

Met zeven wedstrijden in 21 dagen heeft SC Heerenveen een extreem druk schema. Sam Feringa, performance manager van de club, moet ervoor zorgen dat de voetballers zo fit mogelijk blijven.

Je hebt mensen die hun schouders ophalen wanneer de KNVB het eredivisieprogramma bekendmaakt. Je hebt supporters die meteen de speeldata van hun favoriete club met rood omcirkelen in de agenda, vastbesloten om dat dagdeel vrij te houden.

En je hebt een enkeling als Sam Feringa, die beroepshalve meteen denken aan de fysieke gevolgen van een vol competitieschema, zoals dat nu onmiskenbaar het geval is.

Feringa is performance manager van Heerenveen, wat ruwweg gezegd inhoudt dat hij verantwoordelijk is voor de fysieke belastbaarheid van de voetballers. Verder houdt hij zich bezig met planning en periodisering – en ten slotte behoren ook data en innovatie tot zijn takenpakket.

Maatwerk

Het zijn razend drukke weken, erkent de 27-jarige Feringa. Natuurlijk omdat er veel wordt gevoetbald, maar ook door de transferperiode. Heerenveen trok de voorbije maand vijf nieuwe spelers aan. Feringa komt direct na het ondertekenen van de contracten in beeld. ,,Ik inventariseer bij de vorige club van een speler hoe hij er fysiek opstaat, vraag zijn data op en maak met de voetballer een plan waarmee we hem zo goed mogelijk kunnen klaarstomen voor de wedstrijden.”

Feringa levert maatwerk, al is het maar omdat een nieuwkomer als Siem de Jong recentelijk veel minder voetbalde dan pak ’m beet Tibor Halilovic. ,,Elke speler krijgt een individueel programma. Dat geldt niet alleen voor de aanwinsten, maar voor alle jongens van de selectie.”

Door het drukke schema, Heerenveen speelt deze maand zowel in de weekenden als midweeks, ligt de nadruk momenteel op herstellen.

Groepen

Hoe dat eruitziet? Na elke wedstrijd houdt Johnny Jansen een korte nabespreking, waarna Feringa de voetballers naar de hometrainers dirigeert. ,,Daar begint namelijk de eerste fase van het herstel”, zegt Feringa. ,,Door uit te fietsen gaat de hartslag omlaag, waardoor de bloedcirculatie wordt hersteld en veel afvalstoffen in de spieren worden afgebroken. Ook is het belangrijk om direct na een duel te eten en daarmee de voorraden in het lichaam aan te vullen. Vervolgens laten de spelers zich behandelen, als ze dat willen of als het nodig is. En daarna moeten ze hun rust pakken.”

Heerenveen werkt deze maand met drie verschillende groepen, bekeken vanuit fysiek perspectief. Feringa: ,,Ten eerste: de basisspelers. Die jongens voetballen veel en trainen daarom nu relatief weinig. Herstellen van de wedstrijdinspanning staat voor hen centraal.”

De tweede groep, vervolgt Feringa, zijn de spelers die op dit moment tussen basis en bank schommelen. Zoals Benjamin Nygren, Arjen van der Heide en Siem de Jong. ,,Zij trainen iets meer dan de basisspelers, maar het belangrijkste is dat ze fris zijn als ze moeten spelen.” De derde groep? De reservespelers die amper wedstrijdminuten maken. ,,Die jongens moeten echt aan de bak op de training.”

Puzzelen

Het is elke dag puzzelen, knikt Feringa. Wie doen aan welke oefeningen mee en vooral: hoe lang? De voetballers dragen GPS-systemen op de rug, waarmee de gelopen afstanden en sprintsnelheden nauwgezet worden geregistreerd.

,,We houden dit per dag, week en maand bij. Daardoor weten we precies waar de spelers in fysiek opzicht staan”, zegt Feringa. Hij plaatst wel een kanttekening. ,,We werken met een combinatie van objectieve data – de getallen en de parameters – en subjectieve data: de persoonlijke gesprekken die we dagelijks met de spelers voeren. Cijfers geven een richting, maar uiteindelijk gaat het erom hoe iemand zich voelt.”

Feringa omschrijft deze periode als ‘intensief en uitdagend, maar bovenal heel leuk’. ,,Na elke wedstrijd staat meteen de volgende al voor de deur, met alles wat daarbij komt kijken op trainingsgebied. Dat maakt het heel fascinerend.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
SC Heerenveen
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct